Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că a putut fi reluată achiziția de teste de saliva pentru unitățile de învățământ, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins, ca nefondată, contestația depusă de un operator economic.
Primele 10.000.000 bucăți teste vor fi recepționate în cursul zilei de astăzi, urmând ca imediat camioanele IGSU să le transporte către inspectoratele școlare județene, astfel încât acestea să fie disponibile în unitățile de învățământ în cursul săptămânii viitoare.
„Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.
Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe bază de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămână a semestrului al II-lea).
Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitară a școlilor și grădinițelor”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
“În conformitate cu art. 4, alin (2), lit. b) din Ordonanța de urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, cu modificările și completările ulterioare, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a fost desemnat să achiziționeze în regim de urgență echipamentele și consumabilele prevăzute în Anexa la ordonanță, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.
Totodată, în temeiul art. 4 alin. (3) din OUG nr. 11/2020, stabilirea în anexă de noi categorii de produse, materiale şi echipamente sanitare, inclusiv majorarea cantităţilor prevăzute în anexă, se realizează prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea vicepreşedintelui Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Ulterior derulării procedurii de achiziție de către ONAC, în baza art. 5 alin. (3) din OUG nr. 11/2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite.
În baza art. 5 alin. (4) din același act normativ, monitorizarea acordurilor-cadru și încheierea contractelor subsecvente pentru achizițiile prevăzute la art. 4 alin. (2) din OUG nr. 11 din 2020 se realizează de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, mai menționează IGSU.