SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, care va asigura investigaţii medicale gratuite pentru 170.000 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman). Programul se adresează în special persoanelor din grupuri vulnerabile. “În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii”, au anunțat inițiatorii programului.

Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN).

Medicii se pot afilia pentru participarea la proiect

Dr. Adriana Ciuvică, managerul proiectului SCCUT, a anunțat că medicii ginecologi și medicii de familie din cele 7 județe se pot afilia pentru participarea în proiect, contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din București pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, la laboratorul INSMC in condiții de calitate asigurata conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise medicilor care le-au prelevat pentru a fi comunicate pacientelor.

Proiect vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile și de calitate.

Cancerul de col uterin este principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani

„Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului”, a explicat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea. 

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea”, declară și Cristina Bahnaru din cadrul Centrului FILIA.

„Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”, a subliniat și Radu Anuţi, Preşedinte Sastipen.

Potrivit inițiatorilor acestui program, anual se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani, 1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă.

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

 

 

 

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentDâmbovița. Accident rutier pe DN 72A. O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale
Articolul următorDan Motreanu, eurodeputat: „6,1 miliarde de euro pentru pescarii din UE”