La începutul lunii iulie a acestui an, a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale.Până la data de 9 septembrie a.c., la nivelul județului Dâmbovița, au fost eliberate 230 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul acestui Registru.

O persoană fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

În aproximativ două luni, de la intrarea în vigoare a legii 230 de dâmbovițeni au solicitat astfel de adeverințe.

FotoSediu IPJ Dâmbovița

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni.

Deși termenul de operaționalizare a Registrului este sfârșitul anului 2020, Poliția Română poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege.

De asemenea, până la operaționalizare, aceste documente se eliberează la ghișeele aflate în sediile inspectoratelor de poliție județene, de la locul de naștere sau de domiciliu.

Certificatele pot fi solicitate sau nu la angajare, de către angajator.