Elevii olimpici pot fi admiși la liceu fără să mai susţină Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 69 din 26 mai 2022 şi a normelor de aplicare care au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seară, informează Edupedu.

Absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea Evaluării Naționale și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale vor putea fi înscriși la profilul/specializarea care corespunde specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale. Elevii olimpici trebuie să depună un dosar de înscriere la inspectoratul școlar, care trebuie să conțină următoarele documente: cererea de înscriere, cartea de identitate, documente doveditoare ale premiului obținut și foaia matricolă cu media din gimnaziu.

Care sunt etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a a elevilor olimpici-

-depunerea dosarelor la inspectoratul școlar;

-analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/a municipiului București;

-comunicarea rezultatului repartizării absolvenților;

-preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați;

-transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților;

-completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor: premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, respectiv premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la etapa internațională a competițiilor școlare.

Înscrierea și repartizarea absolvenților conform prezentei proceduri se realizează până la data de 31 august 2022.

Absolvenții pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a reglementat prin prezenta procedură într-un singur județ. De asemenea, elevii olimpici pot participa, dacă vor, și la Evaluarea Națională. Înscrierea absolvenților menționați se realizează peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi.

Elevii își vor exprima opțiunile în privința claselor la care vor să fie admiși la liceu conform unei liste de corespondență între olimpiadele la care au câștigat premii și profilele de liceu, arată Edupedu, care citează un document al Ministerului Educației.

 

 

Articolul precedentAtenţionare de călătorie transmisă de MAE în privinţa trecerii frontierelor în Bulgaria
Articolul următorAvocata lui Dragnea rupe tăcerea, în exclusivitate la Culisele Statului Paralel cu Anca Alexandrescu, duminică, la ora 21 – Dezvăluiri incendiare