Seceta pedologică a a afectat culturile pe mari suprafețe din judetul Dâmbovița. 33 de localități din mediul rural, dintr-un total de 82 de comune, cât are judetul Dâmbovița, au solicitat deja formarea unor comisii pentru evaluarea pagubelor și, ulterior, eventual,înscrierea în programul de ajutor financiar din partea statului, după ce va fi certificat faptul că suprafețele cultivate sunt compromise.

Conform normelor, suprafețele cultivate ce urmeaza a fi declarate compromise, din cauza secetei pedologice, trebuie să însumeze cel puțin 30% din suprafața totală pentru care se solicita despăgubiri. La nivel local,în cele 33 de comune din Dâmbovița, ce au solicitat despăgubiri, pentru producătorii locali, s-auu format comisii de evaluare a pagubelor. Prefectura Dâmbovița a tranmis un comunicat în care este identificată situația de la momentul de față.

Imagine

„La începutul lunii mai, au fost deja emise 6 ordine ale prefectului prin care au fost constituite comisii în vederea constatării și evaluării pagubelor la culturile agricole, în urma transmiterii situațiilor de către cei ale căror culturi au fost afectate.

Prefectul județului Dâmbovița a emis, în ultimele zile, alte cinci ordine privind constituirea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole din localitățile  Bilciurești, Cornățelu, Lungulețu, Băleni și Dobra. Comisiile sunt formate din reprezentanți ai Direcției de Agricultură Dâmbovița, ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură  Dâmbovița,  ai  ISU „Basarab I” Dâmbovița, precum și câte un reprezentant al UAT-urilor mai sus menționate.

Au mai fost primite, în ultima săptămână alte 21 rapoarte operative (în urma cărora se emite Ordinul Prefectului) față de cele 12 comunicate anterior, însumând 33 rapoarte la acest moment, de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă privind pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică.

Precizăm că pentru opt localități, pentru care au fost emise ordine, comisiile au încheiat, în urma deplasărilor în teren, procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, iar pentru 3 localități (Bilciurești, Băleni, Cornățelu) activitatea de constatare și evaluare a comisiilor, în baza Ordinului Prefectului, este în curs de desfășurare.”

A precizat Prefectura Dâmbovița.

 Raportul centralizat, la nivel de județ, în urma constatării și evaluării pagubelor la culturile agricole, afectate de seceta pedologică, va fi transmis Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de către Direcția Agricolă Județeană Dâmbovița în vederea despăgubirii persoanelor îndreptățite.

Articolul precedentGrup electrogen nou la Spitalul din Târgoviște. În caz de avarie, ventilatoarele pentru pacienții cu COVID 19 vor putea funcționa
Articolul următor196 de cazuri noi de coronavirus la nivel național. Două sunt în Dâmbovița. Au reapărut amenzile