Meteorologii au emis o informare meteorologică de vreme severă, ce a intrat în vigoare la ora 13.00, a zilei de sâmbătă. Sunt anticipate furtuni puternice și căderi importante de precipitații, până în ziua de luni, 15 iulie, pe întreg teritoriul țării. Există chiar și o posibilă amenințare de ciclon, ce se formează în aceste zile în Marea Neagră.

Informarea meteorologică de vreme severă, anunțată de specialiștii de la ANM vizează centrul și nordul țării pentru ziua de sâmbătă, 13 iulie, iar apoi furtunile se vor extinde pe întreaga suprafață a țării.

Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 13 – 15 iulie, ora 21
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate

 În intervalul menționat instabilitatea atmosferică se va accentua, în după-amiaza zilei de sâmbătă (13 iulie) în nord-vestul, vestul și local centrul țării, precum și în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (13/14 iulie) și în sud-vestul și sudul extrem al teritoriului.
 Duminică (14 iulie), manifestările instabilității atmosferice vor cuprinde majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul extrem, iar luni (15 iulie) se vor semnala cu precădere în jumătatea estică a țării.
      Astfel, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.”

Imagine cu un caracter ilustrativ

„Meteorologii arată că furtunile de pe ţărmul Mării Mediterane sunt unele deloc obişnuite în această perioadă a anului, întrucât acum este sezonul uscat. In plus, un nou ciclon va ajunge în curând din nou în Grecia, Italia, dar şi în Marea Neagră.

Meteorologii avertizează că România va fi lovită, în weekend, de un front de vreme instabilă, dar este încă prematur de anticipat fenomene de intensitatea celor din Grecia.

Așadar, este posibil, totuși, ca ciclonul care a lovit insulele elene să avanseze spre zona Mării Negre.”

Conform www.realitatea.net