Seceta din Europa pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii cel puţin 500 de ani, a anunţat Comisia Europeană.

Autorii raportului afirmă că, până în 10 august, aproape jumatate din teritoriul Europei a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal.

Administraţia Naţională Apele Române a anunțat că rezerva de apă este în scădere și face apel la populație să economisească resursele de apă și să apeleze inclusiv la folosirea/stocarea apei din surse alternative, cum ar fi cea de ploaie, astfel încât apa potabilă să ajungă tuturor.

Administrația a precizat că în principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de ANAR, respectiv Hidroelectrica, există disponibil un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă, faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. „Chiar dacă rezerva de apă este în scădere, aceasta este suficientă pentru localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă. Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind în scădere faţă de începutul lunii iulie, când se situa în jurul valorii de 80%. Estimăm că, la sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%”, se arată în comunicatul ANAR.

În continuare sute de localități primesc apă restricționat.

Articolul precedentMinistrul Energiei: Facturile vor rămâne plafonate până la 31 martie. Vom suprataxa întregul lanţ din energie
Articolul următorIa pastila SRS: Ancheta DNA la rupere