`Se pregătește în secret planul de mobilizare de la începutul lui aprilie?`, se întreabă Alianța pentru Patrie. Formațiunea politică susține într-un comunicat de presă că au informații că s-ar pregăti așa ceva și cer public explicații Guvernului condus de Nicolae Ciucă:

”1 aprilie – și nu este o glumă – este termenul de finalizare a “consultării publice” a proiectului de “Ordonanță de Urgență privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare”.

Coaliția de guvernare pregătește pe ascuns o hotărâre care se încadrează în tipologia măsurilor de mobilizare militară. Practic, se solicită tuturor producătorilor români din sectorul agricol și alimentar, sub incidența unor amenzi uriașe, comunicarea tuturor stocurilor de produse alimentare – de la cereale până la miere și plante aromatice.

Astfel de măsuri sunt preliminare situațiilor speciale de tipul: “situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată”, conform textului publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Până astăzi, în spațiul public nu a răsuflat nimic.

Așa-zisa dezbatere publică pe tema proiectului de ordonanță nu există. Pentru că proiectul nu a fost prezentat în spațiul public.

Vă anunțăm că Alianța pentru Patrie a fost informată din surse guvernamentale despre toate documentele pe acest subiect, inclusiv cele transmise unităților militare și asociațiilor militarilor în rezervă.

Conform altui document trimis de către Guvern Ministerului Agriculturii, termenul final expiră pe 31 martie, urmând ca actul normativ să fie publicat în Monitorul Oficial.

Redăm din textul proiectului, categoriile de produse:

(2) Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor sunt: a) legume –fructe, b) cereale și produse pe bază de cereale, c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase, d) leguminoase furajere; e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase, f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte, g) lapte și produse din lapte, h) produse de morărit și panificație, i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, j) grăsimi și uleiuri, k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, l) orez, m) plante aromatice, sare și condimente, n) ceaiuri, o) zahăr, p) miere, q) drojdie. (3) Măsurile de reglementare privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare și prelucrare/procesare, comercializare a produselor agricole şi alimentare și sunt obligatorii pentru toţi operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare”.

Sunt prevăzute amenzi de la 50.000 de lei la 1.000.000 de lei.

Contabilizarea stocurilor alimentare de orice fel nu este o măsură obișnuită, este invocată situația din Ucraina, precum și presupuse catastrofe ce sunt anticipate în perioada imediat următoare.

Opinia publică însă nu a fost pregătită, dezbaterea publică invocată oficial se rezumă doar la postarea pe site-ul MADR a proiectului de ordonanță. Firesc ar fi ca populația să fie avertizată și pregătită, nu să se ia măsuri pompieristice, invocându-se ”situația excepțională” și calitatea de țară membră NATO. Suntem de mult în NATO, dar până acum nu s-a cerut producătorilor de miere și plante aromatice să raporteze care este nivelul producției realizate, nu s-a cerut niciodată o situație atât de complexă tuturor rezervelor alimentare.

Solicităm, în mod urgent, Guvernului României să facă public în mass-media acest document, să îi informeze corect pe toti cetățenii României și să confirme, în mod oficial, dacă acest ordin a fost elaborat la nivel de stat.”, se spune în comunicatul remis presei.

Sursa: Realitatea Din APP

Articolul precedentPreședintele Iohannis și premierul Ciucă, întâlnire la vârf cu președintele SUA, Joe Biden, la Summitul NATO
Articolul următorALERTĂ alimentară! Mezeluri, RETRASE de urgență din magazine. Pericol uriaș pentru sănătate