Vremea schimbă, din nou foaia. Meteorologii tocmai au făcut anunțul ce pare mai degrabă unul incredibil. Iarna se întoarce, cu mai multă forță decât a fost în ouni specifice anotimpului hibernal. Meteorologii au emis chiar și o avertizare de tip cod galben de ninsoare și viscol, pentru regiunile montane, valabilă până în data de 23 martie.

Iarna va pune stăpânire pe România la final de martie. Temperaturile vor scădea spectaculos, iar viscolul și zăpada vor domina România, în următoarele zile.

NFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 21 martie, ora 18 – 25 martie, ora 08;
Fenomene vizate: răcire accentuată, ninsori și strat de zăpadă, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului;

În intervalul menționat, vremea se va răci accentuat în toată țara, devenind treptat deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 martie) și în cursul zilei de duminică (22 martie) aria precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane și local Transilvania, Maramureș și Moldova.
 Din a doua parte a nopții de duminică spre luni (22/23 martie) precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în cea mai mare parte a țării și se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în zonele de munte și în regiunile sudice. Izolat vor fi posibile depuneri de polei.
Temporar vântul va prezenta intensificări în majoritatea regiunilor, în general cu viteze de 50…60 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, viscolind și spulberând zăpada.

Conform ANM.

Deasemnea, a fost emis și o atenționare de tip cod galben de ninsoare și viscol, ce va fi valabilă în special în zona montană.

Imagine

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 21 martie, ora 20:00 – 23 martie, ora 02:00
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, viscol
Zone afectate: conform hărții și textului

Din seara zilei de sâmbătă (21 martie) va ninge moderat (cantități de precipitații în jur de 15 l/mp) în zona Carpaților Orientali și nordul Moldovei, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Pe parcursul zilei de duminică aria ninsorilor va cuprinde și Carpații Meridionali, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55….70 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Și în județul Dâmbovița schimbările vor fi dramatice. De la o maximă de 20 de grade Celsius (21 martie), la Târgoviște temperaturile vor scădea până la maxime  7 grade, începând de duminică, 22 martie. Pe parcursul săptămânii următoare, maximele nu vor depăși, la Târgoviște, valori de 2 grade Celsius (!!), până miercuri,25 martie,inclusiv. Sunt anunțate căderi importante de zapadă (chiar și 7l/mp), la Târgoviște.