S-a ajuns la un compromis la Târgoviște, unde șoferii societății municipale ce asigură transportul în comun au fost sancționați, conform legii, pentru că au luat pasageri „în picioare”. Legea interzice acest lucru pentru traseele externe localității, iar șoferii amenințau că nu mai intră pe traseu. S-a luat măsura ca autobuzele să aștepte „întăriri”, în stații, în cazul în care numărul pasagerilor, pe rutele exetrene, va depăși capacitatea locurilor de pe scaun.

Imagine

Situația era una tensionată la Servicii Publice Municipale Târgovișe ( înființată în 2019, de primăria Târgoviște) societate ce a preluat, de la operatorul privat ce asigura serviciile de transport în comun în oraș, sarcina transportului atât la Târgoviște cât și pe rute exetrene cu comunle limitrofe orașului. Șoferii societății amenințau că nu mai lucrează pe rutele externe, pentru că riscau să fie amendați,conform legii, dacă luau pasageri peste numărul de locuri prevăzute pe scaune. Cum parcul auto al societății târgoviște de transport este deficitar s-a recurs la o măsură de compromis.

Decizii SPM Târgoviște

„Referitor la HG Nr. 62 / 2019 care , printre altele , angajează răspunderea contravențională personală a conducătorilor auto în cazul în care transportă pasageri peste limita numărului de locuri înscrise în certificatul de înmatriculare, în acord cu noile norme legale instituite de lege, societatea de transport  Servicii Publice Municipale Targoviste a luat următoarele măsuri:

  • Până la suplimentare parcului auto cu cele 28  autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid, pentru a evita să transportăm pasageri în picioare pe traseele exterioare dar sa nu fim nevoiți să-i lăsăm în stație în astfel de situații, societatea va avea permanent  două mijloace de transport echipate de iarnă și pregătite sa preia pasagerii în astfel de situații.
  • Imagine
  • Pentru a interveni în mod eficient și cu întârzieri minime, toti conducatorii auto aflati in traseele exterioare vor  informa telefonic deândată conducerea societății , cand există indicii clare ca sunt/vor fi pasageri peste limita locurilor pe scaune, pentru a fi trimis încă un mijloc de transport pentru a prelua toți pasagerii din stații. În situația în care opresc în stație și sunt călători de urcat peste limita locurilor de pe scaune, îi vor prelua pe  pe toți, vor anunța telefonic situația la dispecerat și se va staționa în stație păna când sosește următorul mijloc de transport pregătit să intervină.

Sancțiuni și soluții

  • Amenzile dispuse conducătorilor auto in astfel de situații potrivit HG Nr. 62 / 2019 , sunt foarte mari ( 9 000 – 12 000 lei ),  maximul ajungând la aproape de șase ori valoare salariului minim din Romania, si considerăm că trebuie să fie redimensionate ținând cont de această realitate.
  • SPM Tgv. este în măsură să preia și alte trasee exterioare, să asigure serviciul de transport în siguranță, cu mijloace de transport echipate pentru iarnă și cu respectarea strictă a programului, pentru ca toți cei care folosesc transportul în comun asigurat de SPM Târgoviste și în special salariații care cumpără abonamente, să ajunga în siguranța și fară intârziere la locul de muncă.
  • În curănd toate stațiile și mijloacele de transport vor fi monitorizate video, vor avea sisteme de informare pe baza de panouri în tehnologie LED, va fi implementat în plus si un sistem de management flotă, cu aplicatii multiple iar cele 3 stații de capăt de traseu vor fi prevazute cu sală de asteptare, punct de ingormare, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati, o cameră pentru servicii mama si copilul , sistem de ticketing, cel putin 30 de locuri de parcare, inclusiv pentru taxi si persoane cu dizabilitati.

Se precizează într-un comunicat de presă.