Litoralul românesc rămâne în topul preferințelor turiștilor, însă inginerii de mediu avertizează cu privire la gropile care s-au format în unele stațiuni, adevărate capcane pentru turiștii care vor să înoate în Marea Neagră. 

Specialiștii spun că lărgirea plajelor a determinat formarea gropilor. Astfel, curenții marini devin extrem de periculoși.

Misiune contracronometru a salvamarilor, la Neptun: femeie salvată de la înec în ultimul moment

„Este inutil să înoate împotriva curentului pentru că pentru că de obicei curentul e mult mai puternic. Va trebui să se lase oarecum condus de curent, să stea cât mai mult la suprafață, să nu intre în panică”, a afirmat Pascale Roibu, scafandru, citat de ziare.com.

Cum s-au format gropile și de ce sunt periculoase. Explicația unui expert marin

„Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal”, a spus Răzvan Mateescu, expert marin.

Conform experților marini, în stațiunea Mamaia sunt gropi de circa 3 metri adâncime, în Eforie până la 7 metri, iar în Neptun chiar 12 metri.

Articolul precedentIPS TEODOSIE, NOI DECLARAȚII CONTROVERSATE
Articolul următorA ÎNCEPUT „BEACH, PLEASE! 2024”, UNUL DINTRE CELE MAI MARI FESTIVALURI DIN EUROPA DE EST