Ce materialele pirotehnice puteți cumpăra/folosi de sărbători
Ce materialele pirotehnice puteți cumpăra/folosi de sărbători

Polițiștii trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea obiectelor pirotehnice. Chiar dacă unele dintre acestea sunt de dimensiuni mici pot fi periculoase și pot provoca răni foarte grave.

Potrivit IPJ Dâmbovița, în calitate de persoane fizice, puteți cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

„Discutați cu copiii dumneavoastră și prezentați-le riscurile pe care implică utilizarea petardelor și artificiilor. Atragem atenția asupra faptului că utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița.

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

„Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an. Totodată, potrivit normelor legale în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 NUMAI DACĂ există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie”, mai spun oamenii legii.

Articolul precedentVrei să călătorești gratuit în Europa și ai 18 ani? Iată cum este posibil!
Articolul următorRetur de foc pentru CSM Târgoviște, la volei, în fieful lui Galatasaray Istambul