Polițiștii din Dâmbovița au desfășurat acțiuni pentru informare participanților la trafic cu privire la noile reglementari ale Ordonanței nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 12 octombrie a.c., și spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Șoferii care nu respectă noile reguli vor fi mult mai aspru sancţionaţi şi chiar pot rămâne fără permis pentru 30 de zile.
De sâmbătă, orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.
Până acum un șofer putea să folosească telefonul pe modul hands free și era amendat doar atunci când era prins de poliție că țintea telefonul la ureche.
Nu puteți să țineți sau să butonați nici macar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii. Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână.
Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.
Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK
Articolul precedentAccident spectaculos la Crângurile,pe DN 7. Un tânăr fost rănit grav
Articolul următorBărbat prins la volan fără permis și sub influența băuturilor alcoolice