Consumul de cocaină a crescut în toată Europa, potrivit unui studiu realizat asupra apelor reziduale ale peste 100 de orașe europene. Cele mai ridicate niveluri de reziduuri au fost descoperite în Belgia, Spania, Portugalia şi Ţările de Jos. România nu este pomenită în raport pentru că nu există date.

Studiul, cel mai amplu realizat până în prezent de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri (EMCDDA), a analizat zilnic apele reziduale din staţiile de epurare care deservesc aproximativ 54 de milioane persoane din 104 oraşe europene.

 

Analiza a fost făcută asupra probelor de apă colectate, timp de o săptămână, între martie şi aprilie anul trecut, pentru urme de cocaină, amfetamină, metamfetamină, MDMA/ecstasy, ketamină şi canabis. Toate datele au indicat o creștere a consumului de droguri mai mare decât în studiile anterioare și în aproape toate orașele au fost descoperite cele 6 droguri.

 

Rezultatele au arătat o „creştere continuă în detectarea cocainei”, o tendinţă observată încă din 2016, şi de asemenea că mai multe oraşe au raportat urme de metamfetamină în apele reziduale.

 

Mai mult de jumătate din cele 66 de oraşe europene au înregistrat creşteri ale reziduurilor de cocaină în apele uzate. Ketamina a fost inclusă pentru prima dată în studiul din 2022 din cauza „semnelor privind creşterea accesului la ketamină în Europa”. Cea mai mare cantitate de reziduuri a fost descoperită în apele uzate din oraşe din Danemarca, Italia, Portugalia şi Spania. România nu are în clasament, pentru că nu sunt date disponibile. 

Articolul precedentDâmboviţa. Un șofer a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor și a încercat să se ascundă în curtea unui localnic
Articolul următorAccident violent pe Valea Dâmboviței! O persoană a fost transportată la spital