Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus Corpului de Control al Prim-Ministrului să demareze o acțiune de documentare privind achizițiile de teste de salivă la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Anunțul oficial a fost făcut de Guvern, după ce unitățile de învățământ au rămas fără teste de salivă suficiente pentru această săptămână la numai patru zile de la demararea campaniei de testare în școli și grădinițe.

“Ni s-a adus la cunoștință (de către DSU/IGSU – n.r.) faptul că «a fost recepționată cantitatea de 8.000.000 bucăți, rămânând de livrat doar 7.000.000 de bucăți, deoarece furnizorii DDS Diagnostic SRL si ISSOSOCIAL MEDIA SRL nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale». În răspunsul primit nu ni s-a comunicat data la care vor fi livrate cele 7.000.000 de teste. Ca atare, Ministerul Educației va solicita clarificări suplimentare cu privire la acest aspect.

Reiterăm faptul că Ministerul Educației nu are competențe/responsabilități în a se pronunța asupra unor date evaluate și stabilite de autoritatea ce are în atribuții desfășurarea procedurii de achiziție publică, respectiv contractarea și gestiunea bugetului aferent, neputându-se pronunța în niciun fel asupra unor aspecte care privesc firmele furnizoare, prețurile de achiziție sau alte detalii ce țin de organizarea licitației și nici asupra unor chestiuni ce țin de încheierea/executarea unor contracte în care Ministerul Educației nu are vreo calitate”, a transmis Ministerul Educației, joia trecută, cu privire la testele de salivă pe care le-au primit inspectoratele școlare.

În scrisoarea transmisă de Minister Departamentului pentru Situații de Urgență, autoritățile au cerut  ca DSU să transmită “cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene”.

În replică, Departamentul pentru Situații de Urgență publicat explicații ample, confirmând practic că sunt probleme cu unii dintre furnizorii care și-au asumat să livreze testele de salivă, dar și că o nouă tranșă ar putea ajunge în teritoriu abia înainte de Crăciun. Sursa citată menționează că “NU reprezentanții DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziționării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanți  din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la solicitarea ONAC care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialiști, în scopul realizării documentului în discuție. Ulterior, în baza prevederilor OUG 11/2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite pentru punerea in aplicare a procedurilor specifice.”

Explicațiile DSU privind stocurile de teste de salivă

Potrivit comunicatului transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență, “până la acest moment, la nivelul IGSU au fost încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea produsului «Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva», astfel:

– Lotul 1-

* contract subsecvent pentru cantitatea de 5.000.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral

* Promitentul furnizor clasat pe locul I în cadrul Acordului Cadru aferent lotului nr. 1 nu s-a prezentat pentru semnarea contractului subsecvent ce avea ca obiect furnizarea a 3.000.000 buc.

– Lotul 2 –

4 contracte subsecvente astfel :

* contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 2.400.000. buc. – cu termen de livrare 2 decembrie, precizăm că aceasta deși a depus garanția de buna execuție, termenul de livrare nu a putut fi respectat, conform angajamentelor contractuale. Drept urmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis rezoluțiunea contractului subsecvent.

* contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral

* contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. În cazul acestui contract furnizorul nu a constituit garanția de bună execuție. Drept urmare, contractual nu a intrat în vigoare. Precizăm că garanţia de bună execuţie a contractului se constituie în scopul asigurării condițiilor privind cantitatea, calitatea şi perioada convenită/stipulată pentru livrarea produselor, în contractul de achiziţie publică/contractului subsecvent. În situația neîndeplinirii angajamentelor contractuale, autoritatea contractantă asigură continuitatea procedurii de achiziție cu următorii furnizorii eligibili.

* contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 17.12.2021

– Lotul 3 –

 4 contracte subsecvente astfel :

* contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 1.000.000 buc. al căror termen de livrare este data de 18.12.2021

* contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000 buc., cantitate ce a fost livrată integral

* contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 2.000.000 buc. al căror termen de livrare este data de 20.12.2021

* contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 3.000.000 buc. al căror termen de livrare este data de 21.12.2021

Astfel, în luna noiembrie a acestui an, 8 milioane teste de salivă au fost recepționate, conform contactelor semnate cu primele firme câștigătoare, incluse în stocurile de urgență și repartizate, in cel mai scurt timp, către inspectoratele școlare, la nivel național”.

Articolul precedentDâmbovița: Adolescent reținut după ce a furat o orgă și un mixer audio din căminul cultural Brănești
Articolul următorTrafic blocat în Moreni din cauza unui copac doborât de vânt. Pompierii au intervenit