Acest lucru, spun edilii, ar ajuta la o mai bună organizare a ordinii și liniștii publice în respectivele localități. Sindicaliștii din Poliție spun însă că acest lucru ar duce la politizarea instituției Poliției și resping catergoric această idee.
În momentul de față, între alesul local şi şeful de poliţie din localitate există cel mult o relaţie de colaborare. Asociaţia Comunelor din România (ACOR) vrea însă schimbarea prevederilor şi a trimis propunerea la Ministerul de Interne, pentru a obţine un aviz.

O întâlnire în acest sens ar urma să aibă loc pe 28 mai între ASOC și vicepremierul Daniel Suciu.

FOTO: Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.
FOTO: Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.
„Chestiunea este una simplă. Legea spune că primarul este reprezentatnul legal al Unității Adminsitrativ Teritoriale. De asemenea, primarul are o relație instituită pe legea Poliției Române cu Poliția. Ordinea și liniștea publică în comună o asigură primarul, cu sprijinul polițiștilor. Ia gândiți-vă, vă rog, în lipsa acestui element substanțial, în care primarul să spună și el ca reprezentant alcolectivității locale care e poziția….Oamenii vin la primar, totul se sparge în capul primarului la comune. Nu e medic, primarul e de vină, nu merge treaba cutare, primarul e de vină. Nu vi se pare normal că ar trebui să existe în evaluarea națională a șefului Postului de Poliție și o apreciere din partea primarului, a reprezentantului legal al cetățenilor? Aprecierea primarului să fie în proporție de 0,1% din ponderea evaluării pe care o face șeful său ierarhic. Nu spunem că evalueze primarul, dar să prezinte o apreciere de care dacă șeful ierarhic vrea să țină cont bine, dacă nu la fel de bine. Dar primarul și-a făcut treaba”, spune Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.
Emil Drăghici, care este și primar în comuna dâmbovițeană Vulcana Băi, spune că se va întâlni pe 28 mai cu vicepremierul Suciu pentru a discuta aceste asepcte.
Pe de altă parte sindicaliştii din Poliţie acuză o imixtiune în activitatea lor şi ameninţă cu proteste.
„De regulă, autoritatea polițienească este independentă în statul de drept. Primarii au Poliția Locală, care are unele atribuțiuni în domeniu. Noi respingem orice politizare a Poliției Române. Nu ne-a cerut punctul de vedere nicio instituție și nicio organizație în județul ăsta. Acest punct de vedere al domnilor primari nu este în conconrdanță cu legea 360 din 2003- statutul polițistului, care este o lege specială. Acolo spune clar că evaluarea de serviciu este făcută de cătreșef, nu de către primar. Dacă vom politiza instituția Poliției nu ne mai rămâne nimic în statul de drept”, a precizat liderul de sindicat al poliţiştilor dâmboviţeni, Florin Bălan.
Articolul precedentVIDEO Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor copii morți, în stația de epurare din Bălteni
Articolul următor15 mai, termenul limită la care se pot depune cererile unice de plată pentru fermieri