Alte trei focare de pestă porcină africană au fost declarate în Dâmbovița. Ultimele localități, ce au intrat pe lista celor în care a fost confirmat, doar în această vară, virusul PPA, sunt Răcari și Potlogi.

În două exploatații din Răcari și una din Potlogi au fost declarat focar de PPA, după confirmarea rezultatelor de laborator. În data de 24 iulie, ANSVA anunța că în Dâmbovița sunt 10 focare active de PPA, astfel că aceste noi confirmări ridică totalul la suma de 13 focare active, doar în Dâmbovița. La nivel național situația este dramatică fiind confirmate (24 iulie 2019)  cazuri de PPA în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploatație de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.

Conform Instituției Prefectului Județului Dâmbovița:

„Instituția Prefectului-județul Dâmbovița a convocat Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița, astăzi 26.07.2019, ora  17.30, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării, respectiv o fermă, după cum urmează:

  • Orașul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creștere și îngrășare
  • Orașul Răcari, localitatea Ghimpați: 1 gospodărie
  • comuna Potlogi, sat Românești: 1 gospodărie.

  Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate următoarele decizii:

 – Decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare și măsuri,

–  Decizia de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire,

–  Decizie de instaurare a zonelor de protecție și de supraveghere

–  Decizia de informare a cetățenilor cu privire la focare și măsuri.

Totodată au fost stabilite zonele de restricție în jurul focarelor, respectiv zona de protecție de 3 km și zona de supraveghere de 10 km.”

Articolul precedentColiziune în lanț, la Moțăieni
Articolul următorViorel Moldovan ar putea părăsi, totuși, Chindia,pentru Dinamo. Dezvăluiri spectaculoase după meciul Chindia-Craiova