Descoperire excepțională, făcută de arheologii de la Complexul Muzeal curtea Domnească din Târgoviște. În luna iunie, la Piatra Neamț, a fost descoperită prima statuetă de tip Venus, din România. Datările cu carbon au fost încheiate abia acum, iar „Venus de Piatra Neamț” s-a dovedit a avea 17.000 de ani. Este cea mai veche sculptură în piatră din România și din această parte a Europei, precum și printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa. Statueta va putea fi văzută de public, la Târgoviște, începând cu data de 18 decembrie.

Colectivul de cercetare al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște a anunțat astăzi (11 decembrie 2019) comunitatea științifică și opinia publică din România că a descoperit, prin săpături arheologice, într-o nouă așezare paleolitică  (denumită Piatra Neamț 1), prima statuetă de tip Venus din țara noastră, în data de 21iunie 2019.

Imagine

Imagine

FotoMuzeului Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic-Târgoviște

  Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei, au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon AMS în două laboratoare diferite, Beta Analytic din SUA și RoAMS, laborator al Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Astfel, rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani. Aceasta înseamnă că ne aflăm în fața celei mai vechi sculpturi în piatră din România și din această parte a Europei, precum și printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa. O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra Neamț este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară.

Imagine

Imagine

Foto– Venus de Piatra Neamț

Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 cm și păstrează urme diverse de prelucrare. După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf din Austria, considerată acum simbol național, noua descoperire de la Piatra Neamț contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului paleolitic cu un obiect de artă remarcabil.

În cadrul conferinței de presă, organizată la sediul Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, str. Stelea nr. 4, în data de 18 decembrie 2019 la ora 11:00,  Venus de Piatra Neamț  va fi expusă pentru prima dată publicului.

Articolul precedentAtenționare meteo de tip Cod Galben, în Carpații Meridionali. Viscol și căderi masive de zăpadă
Articolul următor„Alertă dispariție copil” rezolvată în o jumătate de oră. Oameni speriați că un nou caz Gura Șuții se repetă, în Dâmbovița