Mormane de deșeuri contaminate cu hidrocarburi provenite din exploatări petroliere au început să apară pe terenuri private în zona municipiului Moreni.

Miercuri după-amiază, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au desfășurat controale la fața locului.
 
Instituția a prezentat mai multe imagini în care se văd deșeuri din construcții, saci cu alte tipuri de deșeuri, dar și bucăți de pământ care se întind pe zeci de metri pe marginea unui râu.

“La Moreni, în județul Dâmbovița s-au ridicat munți din deșeuri contaminate cu hidrocarburi provenite din exploatări petroliere, dar, ca de obicei, nici cei care dețin exploatările, nici proprietarii terenurilor nu își explică cine a depozitat pământul îmbibat cu petrol, fără să respecte regulile de mediu.

Nu ne putem mulțumi cu explicațiile vagi și cu ridicatul din umeri al celor care ar trebui sa răspundă, așa că cerem concret: documente, responsabili și vinovați. Plus intrarea urgentă în legalitate.

Nici laptele de țară nu mai e ce a fost! Cel puțin dacă este obținut de la cireada din imaginile următoare, pe care am găsit-o într-un morman de deșeuri de tot felul, la marginea localității dâmbovițene Moreni.

În căutare de hrană, animalele costelive și-au făcut poteci printre grămezile de crengi și gunoaie, în încercarea de a găsi ceva de mâncare, între ramuri, sticle din plastic, mobilier rupt, saltele, cartoane sau capace de toaletă, în afara paielor care le fuseseră aruncate la marginea drumului.

Depozitul, despre care primăria spune că este unul „provizoriu”, a apărut chiar lângă un container al operatorului local de salubritate, umplut, de asemenea, până la refuz cu tone de deșeuri amestecate. Potrivit comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, chiar dacă deșeurile sunt strânse din localitate, depozitarea lor trebuie făcută, conform legislației în vigoare, doar pe amplasamente autorizate.

Toate aspectele sesizate vor fi consemnate în notele finale de control, urmând a fi aplicate sancțiuni contravenționale pentru toate abaterile constatate”, au transmis Garda Națională de Mediu pe Facebook.

Imagine

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentValeriu Gheorghiţă: 171 de cabinete de vaccinare îşi încheie activitatea
Articolul următorBilanț coronavirus 11 februarie: 22.737 cazuri noi și 132 decese