Tensiuni între Consiliul Județean Dâmbovița și Reprezentanții IPJ Dâmbovița, după ce polițiștii au anunțat că toate drumurile (DJ 713, DJ 714, DJ 713 A) ce făceau legătura cu zona stațiunii turistice Padina- Peștera au fost închise circulației auto. Reprezentanții CJ Dâmbovița consideră că măsura anunțată de reprezentanții poliției dâmbovițene este excesivă.

Măsura închiderii circulației rutiere pe cele două drumuri ce asigură accesul auto în zona Padina -Peștera din Bucegii dâmbovițeni a generat un val de reacții și întrebări, după ce reprezentanții Poliției dâmbovițene au anunțat închiderea DJ 713 și DJ 714, din cauza condițiilor existente la momentul de față.(detalii aici www.realitateadedambovita.net)

Imagine

Consiliul Județean Dâmbovița, administratorul celor două artere aminitire anterior, consideră că măsura este una excesivă, după cum a fost transmis într-un comunicat de presă, amintind că au fost realizate toate cerințele de siguranță (montări de elemente de siguranță, în zonele periculoase, deszăpezire) pentru că drumurile închise să poată fi redeschise circulației auto.

Imagine

Foto– zona Padina Peștera (30 decembrie 2019)

Precizări tehnice, drumuri zona Padina-Peștera

       Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitor la accesul rutier pe drumurile județene spre zona montană a județului, respectiv Stațiunea turistică de interes național Peștera – Padina, Consiliul Județean Dâmbovița face următoarele precizări:

Urmare a colaborării dintre Consiliul Județean Dâmbovița și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, vă aducem la cunoştinţă că, în privința elementelor de siguranță rutieră (parapeți de protecție), până la această dată au fost montați 4.092 m, iar în stocul existent la S.C. Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița S.A. se află 2.308 m, care fac obiectul montajului în continuare pe traseul DJ 714, la data finalizării rezultând realizarea integrală a necesarului stabilit.

Din acest punct de vedere, precizăm că montajul, de către S.C. Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa S.A, a elementelor de siguranţă a circulaţiei a fost realizat pe sectoarele Glod (DN 71) – Sanatoriul Moroeni – Zănoaga, km 0+000 – 21+000 şi Cabana Bolboci – Cheile Tătarului, km 24+366÷29–900; pe celelalte sectoare, respectiv Zănoaga – Cabana Bolboci, km 21+000÷24+366 şi Cheile Tătarului – Peştera, km 29+900÷34+485, sunt asigurate condiţiile corespunzătoare de circulaţie şi semnalizare rutieră printr-o investiţie distinctă de modernizare prin asfaltare.

În acest sens, menţionăm că montajul semnalizării rutiere verticale pe DJ 714, cu peste 300 de table indicatoare, reprezintă realizarea integrală a necesarului stabilit de comun acord cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.

Referitor la drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga, reamintim că acest sector de drum se află în curs de modernizare și reabilitare, lucrările fiind suspendate pe perioada de iarnă, drumul având planurile de semnalizare rutieră conforme, urmând ca finalizarea tuturor lucrărilor să se realizeze în semestrul 1 al anului 2020.

Cu privire la traseul DJ 713 – DN 71 – Dichiu – Piatra Arsă, investiția de reabilitare și modernizare a fost finalizată în totalitate, acesta fiind corespunzător din punct de vedere al elementelor pentru siguranța circulației rutiere, obiectivul aflându-se în perioada de garanție și având, în perioada de iarnă 2019 – 2020, circulația rutieră închisă pe sectorul Cabana Dichiu – Piatra Arsă.

Opinie CJ Dâmbovița

Foto– 30 decembrie 2019, Bucegi, DJ 713,DJ 714

Având în vedere cele precizate, apreciem că interdicția de acces în Platoul Padina – Peștera este excesivă din următoarele considerente:

–          în Platoul Padina – Peștera, își desfășoară activitatea mai multe instituții și servicii publice, agenți economici și instituții de cult, inclusiv posturile de poliție și jandarmerie montană, în cadrul cărora activează aproximativ 300 de persoane, la care se adaugă turiștii care vizitează zona sau sunt cazați în unitățile turistice, accesul rutier efectuându-se în perioada de iarnă, în general, pe traseul DJ 714;

–          semnalizarea rutieră verticală pe DJ 714, cu o valoare totală de peste 1.000.000 lei, justifică îndeplinirea condițiilor corespunzătoare circulației rutiere pe toată perioada anului, acest drum reprezentând singura variantă de acces în Platoul Padina – Peștera, când traseul DJ 713 este închis, din cauza pericolului de avalanșe;

–          prin intermediul S.C. Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița S.A., Consiliul Județean Dâmbovița asigură întreținerea pe timp de iarnă a drumurilor județene din zona montană, având disponibile, în zonă, utilaje și materiale antiderapante, în număr și stocuri suficiente.

De asemenea, prin notificarea instituţiei noastre despre faptul că DJ 714, dar şi drumul de legătură sunt închise circulaţiei rutiere, fără a exista o altă variantă alternativă deschisă, în Staţiunea turistică de interes Naţional Peştera – Padina, este afectată realizarea următoarelor activităţi şi servicii curente:

–          activităţi specifice de iarnă pentru deszăpezire şi combaterea lunecuşului, pe DJ 713, drumul de legătură şi DJ 714, în conformitate cu prevederile legale;

–          serviciile de intervenţie ale Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Dâmboviţa;

–          accesul rutier al angajaţilor şi al furnizorilor care asigură aprovizionarea agenţilor economici existenţi, dar şi a Mănăstirii Peştera Ialomiţei;

–          accesul rutier pentru echipaje de intervenţie speciale din categoria SMURD, Pompieri, Salvamont, S.D.E.E. Muntenia Nord, DISTRIGAZ etc.

În contextul în care S.C. L.D.P. Dâmboviţa S.A. nu ar mai realiza activităţi de deszăpezire şi combatere a lunecuşului pe DJ 714, este afectată şi activitatea din zonă a serviciilor Poliţiei Padina şi Jandarmeriei montane.

Totodată, amintim că viteza de circulaţie pe traseul DJ 714 este redusă în perioada de iarnă, potrivit configuraţiei geografice a acestuia, aspect care concură la o siguranţă sporită în trafic.

Ținând cont de situația existentă, la această dată, pe traseele de drumuri județene din zona montană, considerăm îndeplinite cerințele legale pentru accesul rutier spre Stațiunea turistică de interes național Peștera – Padina, cu obligativitatea, din partea conducătorilor auto, de a echipa corespunzător autovehiculele, de a respecta semnalizarea rutieră din zonă, a indicațiilor agenților de poliție, a reprezentanților jandarmeriei montane, a Serviciului Public Salvamont – Salvaspeo Dâmbovița, precum și a reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic care asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.”

În zona turistică Padina-Peștera se află, la momentul actual câteva sute de turiști și angajați ai unor instutiții (de stat și private).

Articolul precedentO dâmbovițeancă a fost numită secretar de stat în Guvernul Orban. Maria Horga este fiica fostului deputat PNL (DB) Vasile Horga.
Articolul următorDosare penale, chiar înainte de Revelion, pentru trei dâmbovițence