Un dâmbovițean, din Voinești, s-a ales cu dosar penal, după un control organizat al celor de la Poliție, D.S.P. și D.S.V.S.A. Dâmbovița, la societatea acestuia. Oficialii consideră că acesta a pus în pericol sănătatea publică, pentru că a comercializat, fără drept, substanțe toxice, din clasa biocidelor și raticidelor.

La data de 14 ianuarie a.c., în urma unui control efectuat la o societate comercială, de pe raza localității Voinești, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat că un bărbat ar fi efectuat operațiuni cu produse biocide și raticide fără ca societatea să aibă înscris codul de Clasificare a Activităților din Economia Națională, necesar derulării unor astfel de operațiuni.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “producere, deținere, precum și orice operațiune privind circulația produselor ori substanțelor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conțin astfel de substanțe ori experimentarea produselor sau substanțelor toxice, fără drept”, faptă prevăzută de art. 359 alin. 1 din Codul Penal.

La activitatea de verificare au participat și reprezentanții D.S.P și de la D.S.V.S.A Dâmbovița.

Biocidele sunt acele substanțe active și preparatele conținând una sau mai multe substanțe active, condiționate într-o formă în care sunt furnizate utilizatorului, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă și să prevină acțiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.

Raticidele au la baza substante active anticoagulante care acţionează prin blocarea mecanismelor de coagulare a sangelui din corpul animalului (șoareci,șobolani), provocându-i acestuia o hemoragie generalizată, astfel încât animalul moare în intervalul de 3 – 8 zile de la ingerarea dozei letale.