Având în vedere declararea de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a debutului sezonului gripal, cu înregistrarea unei creşteri a numărului cazurilor de gripă cu 20% faţă de nivelul estimat, D.S.P. Dâmboviţa a întreprins mai multe măsuri în vederea limitării cazurilor de îmbolnavire în perioada ce urmează.

Astfel medicii de la DSP au solicitat realizarea triajului epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar, liceal şi raportarea zilnică a cazurilor de îmbolnăvire înregistrate la nivelul unităţilor de învăţământ, în scopul stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemiologică. De asemenea, s-a solicitat sprijinul cabinetelor de medicină de familie pentru implementarea acestor măsuri în unitatile de învăţământ din localităţile care nu dipun de o reţea de medicină şcolară.

Medicii continuă vaccinarea antigripală a grupelor populaţionale la risc, care este singura metodă eficientă de prevenire a gripei.

Ca atare, s-a dispus instituirea măsurilor specifice de prevenire a îmbolnăvirilor în unităţile sanitare cu paturi, prin limitarea accesului vizitatorilor în special în secţiile cu risc, precum şi respectarea normelor de precauţiuni universale de către personalul medico-sanitar (purtarea echipamentului de protecţie, măşti, mănuşi, halate).

„Facem apel la populaţie să respecte recomandările medicilor pentru a evita îmbolnăvirile şi răspândirea virusului gripal: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare sau conduita terapeutică de urmat, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului), igiena adecvată a mâinilor prin spalarea frecventa cu apa si sapun, mai ales dupa stranut, tuse suflarea nasului. Prin compartimentul de specialitate, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa monitorizează în pemanenţă evoluţia acestor tipuri de îmbolnăviri”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmbovița.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentMonique Coker, starul de la CSM Târgoviște revine în prim-plan
Articolul următorLocuri de muncă sunt! Doritori există?