După 25 de ani în fruntea primăriei comunei dâmbovițene Aninoasa, edilul șef al localității, Constantin Maricescu a rămas fără mandat. Ordinul de încetare a mandatului de primar a fost semnat de prefectul de Dâmbovița, după ce, în urma cu câteva săptămâni, primarul din Aninoasa fusese condamnat, de Curtea de Apel Ploiești, la pedeapsa de trei ani de închisoare, cu suspendare, într-un dosar de furt calificat.

Constantin Maricescu

Dosarul, în care a fost implicat primarul Constantin Maricescu (foto) a fost deschis în urma cu 7 ani, de DIICOT, iar primarul comunei Aninoasa era acuzat de susținerea activității unui grup infracțional organizat, specializat în furtul de conducte transport produse petroliere, prejudiciul calculat fiind de peste 1,5 milioane de lei.

La începutul lunii martie, dosarul a fost finalizat, iar edilul șef al comunei dâmbovițene Aninoasa a primit trei ani de închisoare cu suspendare (perioadă de încercare pentru 5 ani), în urma sentinței pronunțate de Curtea de Apel Ploiești. Edilul rata practic șansa de a mai candida pentru un nou mandat (probabil tot din partea PSD, singura formațiune politica pe care a reprezentat-o), la alegerile locale de anul acesta.

Decizie Prefectura Dâmbovița

Numai că, edilul șef de la Aninoasa nu a mai apucat nici să își încheie actualul mandat. Prefectul județului Dâmbovița a semnat, în data de 23 martie 2020, ordinul de încetare a mandatului edilului șef de la Aninoasa.

Potrivit dispozițiilor art. 160, alin. 1, lit. d), alin. 6 și alin 9 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Prefectul Județului Dâmbovița a emis Ordinul nr. 208/23.03.2020 privind constatarea încetării de drept a mandatului Primarului comunei Aninoasa, domnul CONSTANTIN MARICESCU.

          Conform dispozițiilor art. 160, alin. 1, lit. d) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul Administrativ :” Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: condamnarea prin hotărâre judecătoare rămasă definitivă la o pedeapsă privată de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”.

          În baza deciziei nr. 250 din data de 10.03.2020, din dosarul 6625/120/2013, a Secției Penale și pentru cauze cu minori și familie-Curtea de Apel Ploiești, inculpatul Maricescu Constantin a fost condamnat la 3(trei) ani de închisoare, în temeiul art. 208, alin 1 și 209 alin 1 lit. a, e, g, i și cu aplicarea art.41, alin 2 din Codul Penal. Totodată potrivit art. 81 din Codul penal, se dispune condiționarea suspendării condiționării executării pedepesei de 3 ani de închisoare, pe un termen de încercare de 5 ani, stabilit conform art. 82 din Codul Penal.

          Facem precizarea că Ordinul Prefectului nr. 208/23.03.2020 a fost comunicat în aceeași dată secretarului general al comunei Aninoasa, pentru îndeplinirea tuturor formalităților, urmând ca, potrivit dispozițiilor legale, atribuțiile să fie preluate de drept de către viceprimarul comunei, domnul Holban Vasile.”

A precizat într-un comunicat de presă Prefectura Dâmbovița.