În premieră, anul acesta, unele dintre lucrările candidaților înscriși la examen vor fi corectate digitalizat. Județul Dâmbovița a fost ales pentru testarea acestui sistem.

“Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Dâmboviţa vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an (pentru examenul de bacalaureat această pilotare se va desfăşura în judeţul Călăraşi)”, a anunțat Ministerul Educației.

Anterior, ministrul Sorin Cîmpeanu explicase cum va decurge acest proces.

“Anul acesta vom evalua, un lucru extrem de ambițios, standardizat și digitalizat, cu titlu pilot, Evaluarea Națională și Bacalaureatul în două județe. În Călărași și Dâmbovița vom avea aceste examene care nu impietează cu nimic asupra prestației candidaților elevilor, dar noi le vom colecta informatizat, profesorii corectori vor primi informatizat lucrările, nu vor mai corecta la aceeași masă, nu se vor cunoaște unul cu celălalt, și atunci, sigur că da, și relevanța notelor va putea să înregistreze un plus. Această platformă, pentru a putea administra Evaluarea Națională și BAC-ul la nivel pilot, va fi pusă la dispoziție tot de o entitate privată in parteneriat cu ministerul Educației. Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic. Și evaluatorul 1 și evaluatorul 2, nu se cunosc între ei. Mai departe este necesar ca Ministerul să dezvolte propriile platforme informatice pentru a gestiona aceste lucruri. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva, mai ales post pandemie, în care trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată, în care nu avem aceste instrumente la îndemână: platformă pentru evaluare standardizată sau pentru susținere digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC. Apelăm la parteneriate private, limitate în timp, doar pentru anul 2022, și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca Ministerul Educației să își dezvolte propriile platforme. Vrem sau nu, ne place sau nu, educația va evalua mult mai mult spre digital. Profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți”, declara luna trecută ministrul Educației,.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentVremea extremă a făcut prăpăd în România – Ploi, vijelii și grindină – Cod galben în mai multe județe din țară
Articolul următorTransportatorii amenință și ei cu proteste de amploare, după ce șoferii de rând au blocat benzinăriile