Ileana Sărăroiu s-a născut pe 25 septembrie 1936. A copilărit în localitatea Valea Voievozilor, într-o familie săracă, iar la vârsta de 11 ani, urca pe scena căminului cultural din satul natal, urmând ca apoi să cânte şi  la Casa Culturală din Târgovişte.
După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Târgovişte, Ileana Sărăroiu a plecat la Bucureşti, unde a cunoscut succesul cântând în diverse ansambluri, devenind apoi cunoscută în toată ţara.
Dăruirea totală, personalitatea uluitoare şi tehnica vocală de excepţie, i-au permis artistei să abordeze genuri muzicale diverse: romanţe, cântece populare, cântece de petrecere şi muzică uşoară.
Pentru a aduce omagiul binemeritat vieţii şi carierei celei care a fost Ileana Sărăroiu, Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa duce mai departe tradiţia organizării festivalului care poartă numele interpretei şi care a ajuns anul acesta la a VII-a ediţie.
Perioada şi locul de desfăşurare:
•Ediţia a VII-a a Festivalului – concurs naţional „Ileana Sărăroiu” se va desfăşura în perioada 23 – 24 noiembrie 2019, la Casa Tineretului din Târgovişte (Clubul Studenţilor).
Scopul Festivalului:
•Festivalul – concurs naţional „Ileana Sărăroiu”, ediţia a VII-a, îşi propune ca şi anul acesta să descopere tinere talente iubitoare de folclor şi dornice de a se afirma în peisajul muzicii populare româneşti.
Înscrierea în concurs şi condiţii de participare:
•Concursul cuprinde secţiunea solişti vocali, la care se pot înscrie interpreţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani.
•Concurenţii vor completa fişele de participare anexate şi le vor trimite alături de partitură (linia melodică – melodia în întregime şi cifrajul armonic în tonalitatea în care se cântă), până la data de 3 noiembrie 2019, pe adresa: Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Târgovişte, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15, telefon – fax: 0245613112, e-mail: [email protected].
•Taxa de înscriere este în sumă de 50 lei, nerambursabilă şi va fi achitată la sediul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în ziua desfăşurării preselecţiei.
•Câştigătorii trofeului ediţiilor anterioare nu se mai pot înscrie la competiţie.
•Preselecţia festivalului se va desfăşura pe data de 23 noiembrie 2019, între orele 10:00 – 12:00, la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, cu sediul în Târgovişte, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15, telefon: 0245613112.
Repertoriul
•Fiecare participant va prezenta în concurs două melodii: o doină sau o baladă (fără acompaniament, reprezentativă pentru zona din care provine) şi un cântec cu acompaniament orchestral, cu acelaşi specific etnofolcloric (piese culese ori repertoriu personal) sau o piesă din repertoriul Ilenei Sărăroiu.
Desfăşurarea festivalului-concurs
•Concursul se va desfăşura în ziua de sâmbătă, 23 noiembrie 2019, iar duminică, 24 noiembrie 2019, va avea loc concertul de gală al laureaţilor.
•Ordinea intrării în concurs va fi stabilită de către organizatori, ţinându-se cont de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.
•În timpul reprezentaţiei artistice, concurenţii vor purta costumul autentic al zonei pe care o reprezintă.
•Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, prezenţa la repetiţiile preliminare fiind obligatorie. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea automată a concurentului.
Juriul festivalului-concurs
•Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale muzicii populare româneşti, din specialişti de prestigiu ai instituţiilor de profil din ţară.
•Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului.
Premiile concursului
•Concurenţilor li se vor acorda diplome de participare şi alte însemne ale festivalului-concurs.
•Juriul concursului va lua în calcul posibilitatea acordării următoarelor premii:
Trofeul festivalului – 3.000 lei
Premiul I – 2.000 lei
Premiul al II-lea – 1.600 lei
Premiul al III-lea – 1.200 lei
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – 1.000 lei
Juriul va acorda, de asemenea, 2 menţiuni a câte 500 lei.
Articolul precedentNoi probleme pentru subofiţerul ISU prins în flagrant când lua mită
Articolul următorVideo| Moment de cumpănă la PSD Dâmbovița, după insuccesul Rovanei Plumb, de la Comisia Europeană