Trei focare noi de pestă porcină africană au fost confirmate în Dâmbovița. Este vorba de localitățile Perșinari și ciocănești, localități ce fuseseră afectate și anterior de virusul PPA.

Conform unui comunicat a Centrului Local pentru Combatere Bolilor la Animale:

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 02.09.2019, ora  14.00,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării din comuna Perşinari și o gospodărie în comuna Ciocăneşti – sat Ciocănești, în scopul  adoptării planurilor de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor, din cele două localități.

Totodată a fost emisă și decizia de stingere a focarului  de pestă porcină africană din localitatea Răzvad, având în vedere că nu au mai fost constatate și notificate cazuri de îmbolnăvire și mortalitate la porcine.

În continuare, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.” 

În cea mai recentă actualizare, de la nivel național, județul Dâmbovița figura, la data de 20 august, cu un număr de 28 de focare active. În vreme ce la nivel național erau 950 de focare, în 22 de județe.  Între timp numărul focarelor a crescut, dar statistica ANSVSA nu a fost actualizată.

Articolul precedentIncendiu la Ghirdoveni. Intervin pompierii de la ISU Dâmbovița
Articolul următorSute de persoane, angajate, la Arctic Ulmi