Focul lui Sumedru, una dintre cele mai vechi tradiții românești, de peste două mii de ani, se va aprinde și în acest an în satele și zonele din partea nordică a județului și de pe Valea Dâmboviței. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, în Ajunul Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și localnicii se adună în jurul acestora.

Obiceiul se păstrează și astăzi în mai multe sate, iar sărbătoarea este asociată cu venirea iernii. Cu această ocazie, cei mai mulți tineri se strâng într-un loc înalt al satului, iar acolo tradiția spune că se pune o grămadă de lemne și cetină de brad, iar în mijlocul acestora se adaugă o tulpină a unui arbore tăiat din pădure, pentru a fi incinerată, iar acest lucru reprezintă un substitut al zeului care moare și renaște.

În jurul focului se strigă “Hai la Focul lui Sumedru” și, se spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul. La finalul serii, femeile împart covrigi, fructe, nuci și țuică. Cel mai așteptat moment este cel al prăbușirii bradului incinerat, care semnifică renașterea simbolică a zeului mort.

Obiceiul se mai păstrează în satele și orașele din județele Dâmbovița, Argeș, Vâlcea Brașov si Bacău.

Conform legendelor și basmelor din creația populară, Sumedru era un bărbat obișnuit, păstor și crescător de animale. Acesta se metamorfozează pe timpul nopții în porc, un vechi simbol zoomorf pentru spiritul grâului.

În timpul ceremoniei nocturne, numită și Focul lui Sâmedru, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad, care este tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn.

În seara de 25 spre 26 octombrie, jandarmii dâmbovițeni vor fi la datorie, astfel încât cetățenii care vor participa la acest eveniment să petreacă în condiții de siguranță.

”În noaptea de 25/26 octombrie a.c., la manifestările tradiționale – “Focul lui Sumedru”, jandarmii vor avea în atenție localitățile din partea nordică a județului
Dâmbovița (Valea Dâmboviței, Vulcana Pandele-Vulcana Băi-Vulcana de Sus și Valea Ialomiței). Principala misiune a jandarmilor dâmbovițeni, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu, va consta în asigurarea siguranței cetățenilor, prevenirea consumului/traficului de substanțe interzise, precum și a faptelor de natură antisocială.

Pe această cale, adresăm participanţilor la aceste manifestări publice următoarele
recomandări preventive:
-să dea dovadă de un comportament civilizat şi să acorde atenție copiilor pentru a nu se rătăci în mulțime;
-să respecte măsurile adoptate de organizatori și autorități pe timpul derulării evenimentelor;
– să evite consumul excesiv de alcool și să nu poarte asupra lor arme albe sau de foc;
– să sesizeze, orice situație de pericol ori faptă antisocială, fie prin contact direct la patrulele de ordine și siguranță publică, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Dâmbovița.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentMinisterul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a făcut plăţile pentru alimentarea cardurilor sociale cu tranşa a III-a de 250 de lei, pentru aproximativ 2,4 milioane de români
Articolul următorDâmbovița. Dosare penale pentru mai mulţi şoferi depistaţi băuţi în trafic