Târgoviștea a organizat pentru a 20-a oară „Calea Luminii”. Evenimentul, unic în România, este organizat în Joia Mare (postul Paștelui pentru creștinii ortodocși) și presupune transformarea centrului orașului într-un adevărat loc de pelerinaj, mii de oameni participând la o procesiune unde sunt aprinse mii de lumânări aliniate pe arterele din centrul urbei, în fiecare an numărul lumânărilor aprinse reprezentând anul în curs plus încă o lumânare (2020 de lumânări în 2019).

Fotoartist plastic Mihai Șerbănescu, creator eveniment „Calea Luminii”

Sursa foto- gazetadambovitei.ro

Evenimentul a fost creat, în urmă cu exact 20 de ani, de artistul plastic târgoviștean Mihai Șerbănescu și conform spuselor acestuia:

„semnifică lumina din noi înşine, pe care o purtăm de la naştere până la trecerea în nefiinţă şi pe care suntem datori să o răspândim, urmând exemplul lui Isus – Lumina Lumii. Din punct de vedere artistic, Calea Luminii este un happening – o întâmplare, o provocare pentru târgoviştenii care prin prezenţa lor numeroasă menţin pecetea unicităţii”

În 2019, la ediția aniversară de 20 de ani a evenimentului, lumina primelor lumânări a fost aprinsă în catedrala mitropolitană din Târgoviște de către Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei Nifon Mihăiță, urmând ca lumina acestora să fie transmisă de către cei prezenți, și la cele 2020 de lumânări amplasate în centrul orașului, transformat pentru o seară în loc de pelerinaj. Târgoviștenii dar și sute de alți români ce au venit la Târgoviște special pentru acest eveniment nu au avut însă răbdare să aștepte momentul ce trebuia inițiat de către reprezentanții bisericii ortodoxe (ora 20.30, după slujba Deniei) și au aprins candele aflate pe paviment cu mult înainte, pentru a crea atmosfera specială cu care au fost obișnuiți de la edițiile precedente.

(Video)

La manifestarea de la Târgoviște au fost prezenții mii de oameni, mulți dintre aceștia veniți chiar din afara județului Dâmbovița, pentru un moment de liniște și regăsire sufletească, ce nu poate fi regăsit în nicio altă manifestare, după cum spun aceștia.

Articolul precedentVideo| Vestiarul Chindiei cântă pe ritmuri de manele, după victoria contra Clinceniului
Articolul următorSărbători pascale în siguranță. Sute de polițiști vor fi la datorie