Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovita a organizat, la sfârșitul lunii septembrie, „Exercițiu Regional Salvaspeo în Avenul Brătei”, situată în comună Moroieni, judeţul Dâmbovita, în Parcul Natural Bucegi.

Avenul Brătei este un obiectiv speologic important pentru speologii din București. Avenul are o denivelare de negativă de 70 metri și o lungime totală de 232 metri.

Parcurgerea peștrerilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente.

„Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri”, se arată într-un comunicat al Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.

De asemenea, evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu de cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri, pasaje pe vericală etc.

„Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau saptămâni. Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Naționala Salvaspeo”, se mai precizează în document.

La exercițiul, care a durat 6 ore, au participat 15 speologi salvatori din diverse colțuri ale țării.

În cadrul exercițiului salvaspeo din 29 septembrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă. Concomitent victima prezinta hipotermie și epuizare fizică. Pe durata evacuării din peșteră, victima a fost pusă în punctul cald, a primit băuturi calde și hrană că să-și refacă forțele.

 

Articolul precedentCazierele pot fi eliberate. Sistemul informatic a fost remediat
Articolul următor25.000 de semnături pentru alegerea primarului în 2 tururi – campanie PMP Dâmbovița