Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat Expediția SARM România eclipsa Sud-Americană – eclipsa totală de Soare din 2 iulie 2019 din Chile.
Expediția, organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori, se va încheia pe 22 iulie.
„Echipa românească din cadrul expediției SARM, România – Eclipsa Sud-Americană 2019 a observat cu succes eclipsa totală de Soare din 2 iulie 2019 din Chile, deșertul Atacama. Din grup fac parte 29 de persoane, expediția fiind organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori. Au fost milioane de oameni care au stat cu ochii pe cer. Locul care a oferit cea mai bună vizibilitate a fost nordul statului Chile”, ne-a spus Valentin Grigore, președintele SARM.
Fenomenul a durat trei minute
„A fost un succes deplin al Expediției SARM, România – Eclipsa Sud-Americană. Am observat eclipsa cu succes din Chile. Eclipsa a fost fantastică. A fost o adevărată nebunie acolo. Au fost fost peste 2.5 milioane de turiști veniți să vadă acest fenomen spectaculos. Trafic infernal, cozi uriașe la benzinarii. Am explorat zona pentru a alege punctul de observare, luând în calcul dificultatea observării acestei eclipse: acolo este iarnă, iar la ora eclipsei Soarele s-a aflat jos pe cer, înainte de apus”, Valentin Grigore.
Eclipsa a debutat în Pacific, iar umbra de aproximativ 10.000 de kilometri a ajuns până în Chile şi Argentina.
Singurul teritoriu din Pacific în care a fost vizibilă eclipsa total a fost Insula Oeno, nelocuită. Fenomenul a durat aici trei minute, începând cu ora locală 10.24.
Apoi, umbra a atins coasta Chile, în apropiere de La Serena, la ora locală 16.38. Ea a fost observată şi în părţi din nordul ţării, în Coquimbo, regiune recunoscută pentru numeroasele observatoare.
Ultimii care au văzut eclipsa pe teritoriul sud-american au fost cei din Chascomús (districtul Buenos Aires), la ora locală 17.44.
Eclipsa a putut fi văzută ca parţială în Peru, Ecuador, Paraguay, Bolivia, Uruguay şi zone din Columbia, Brazilia, Venezuela şi Panama.
Următoarea eclipsă totală de soare va putea fi văzută pe continentul maerican pe 14 decembrie 2020.
 
      
 
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK 
Articolul precedentRata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Dâmbovița, în luna mai 2019, este 3,43%
Articolul următorTeleormănean sancționat, de polițiști, pentru comerț ilicit cu medalioane din aur