Cele mai vechi artefacte expuse vreodată în vreun muzeu din România au fsot expuse la Târgoviște. Este vorba de niște cochilii perforate de melci. Arheologii care le-au scos la lumină spun că au o vechime foarte mare și erau folosite ca podoabe.

Este vorba de melci perforați care provin din zona Mediteranei și au, potrivit specialiștilor, peste 30.000 de ani, vârstă stabilită aproape cu exactitate. Aceștia mai poartă denumirea de „Homalopoma Sanguinum”.

Melcii au fost aduși de oamenii care au trăit acum 30.000 de ani pe teritoriul României de astăzi, de la peste 900 de kilometri distanță. Aceștia au fost descoperiți cu ajutorul unui sistem de săpătură revoluționar, realizat de membrii colectivului de arheologi din Târgoviște care au realizat săpături arheologice importante în Poiana Cireșului, din Piatra Neamț.

Acest sistem revoluționar folosește decaparea sedimentului milimetru cu milimetr pentru a putea recupera cât mai mult din obiecte. Sistemul a permis descoperirea acestor melci, în vara lui 2018, ei având dimetru de 5-8 mm.

Melcii sunt expuși în premieră încadrul unei expoziții inedite la singurul Muzeu al Evoluției din țară. Expoziția conicide cu împlinirea, în decembrie 2018, a 5 ani de la deschiderea la Târgoviște a unui muzeu unic atât la nivel național cât și pentru Europa Central-Răsăriteană, nu doar prin tematica pe care o abordează (expoziție permanentă dedicată exclusiv Paleoliticului din România), dar mai ales prin exponatele de excepție pe care le deține: Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.

Articolul precedentVIDEO Șoferul fugar a fost prins de polițiști cu ajutorul unui câine special antrenat
Articolul următorPrognoza meteo până pe 13 ianuarie