Lenuța din Băleni, bunicuța care își provează legumele pe Facebook, este unul dintre românii care au lăsat mesaje în Capsula Timpului România 2118, o sculptură din bronz care reuneşte „200 de mesaje ale românilor de astăzi pentru românii din viitor”, inaugurată vineri, la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Capsula Timpului România 2118 reunește 200+ mesageri ai prezentului pentru România viitorului. Câte unul pentru fiecare an trecut de la Marea Unire, pe care românii o vor sărbători pe 1 Decembrie 2118.Autorii sunt așadar români din prezent, care au ceva de spus viitorului. Unii sunt celebri în toată țara și în toată lumea, alții sunt puțin sau deloc cunoscuți. În oglindă cu înaintașii lor de acum 100 de ani, aceștia au depus la Alba Iulia gândurile lor pentru 100 de ani de-acum înainte și provin din peste 100 de localități din întreaga lume.

Citeşte întreaga ştire: Capsula Timpului România 2118 a fost inaugurată la Alba Iulia. Conţine 200 de mesaje ale românilor de astăzi pentru românii din viitor

De Centenar, Elena Dima a fost chemată la Alba Iulia pentru a-și prezenta colecția de costume populare. Are peste 30 de costume, unul mai frumos decât altul.

„Am fost invitat de onoare la Alba Iulia. Ne-am prezentat cu costumele noastre populare. cel mai vechi costum al meu este o cămașă țesută la război care are aproape 100 de ani. Apoi urmează modelele mai noi cusute cu acul”, spune bătrâna.

Atât de mult iubește portul tradițional românesc, încât nu s-a despărțit de el nici la nuntă.

„Imi este tare drag costumul popular. Am fost mireasă îmbrăcată în el. Nu l-am mai îmbrăcat de atunci pentru că nu mai intru în el, eram mai suplă atunci”, mai spune Lenuța din Băleni.

Zestrea este întreținută și îmbunătățită permanent de fetele și nepoatele sale.

„Avem cu ce să ne mândrim și noi suntem foarte patrioți. Avem costume cu care mergem la biserică, duminica, atât de băieți cât și de fetițe. Unele sunt făcute de noi, altele sunt primite zestre”, spune Gheorghița Radu, una dintre fetele sale.

Dâmbovițencele îmbrăcate în straie populare românești au făcut senzație la Cetatea din Alba Iulia și mulți români au vrut să se pozeze alături de ele.

Articolul precedentAccident spectaculos cu un șofer inconștient
Articolul următorFără istoric. Știința Bacău-CSM Târgoviște 3-0, la volei feminin