Aproximativ 80 de cursanți din România, dar și salvatori montani din Italia sau Serbia au încheiat cursurile de atestare sau reatestare, ce au avut loc, timp de două săptămâni, la Centrul Național de Pregătire Salvamont din Padina – Munții Bucegi.Salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.

Imagine

În perioada 15 februarie – 1 martie, la Centrul Național de Pregătire Salvamont din Padina – Munții Bucegi s-au desfășurat sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, nivelul aspiranți, debutanți și avansați, precum sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan. Acțiunea este organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare au participat 37 de cursanți la nivelul de aspirant și debutant, 42 de cursanți la nivelul avansat din majoritatea structurilor Salvamont din Romania precum și salvatori din Italia și Serbia, școala de salvare montană din România fiind una dintre cele mai bine cotate a nivel european.

Imagine

Activitatea ce a avut loc în Bucegi a fost  organizată în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I. și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cei care aau asigurat cei 6 lectori pentru modulul medical și Inspectoratul General pentru Aviație, cei care au asigurat resursele necesare derulării modulului de salvare aero.

Pregătire Salvamont

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte și încă 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare , două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” și “avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani.

Imagine

Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.

În cele 42 de structuri județene și locale Salvamont din România activează la momentul actual cca. 800 montani angajați și voluntari care au salvat peste 8000 de persoane în anul 2019 si peste 30.000 de persoane din zona montană și din alte locuri greu accesibile numai in ultimii 5 ani . Conform unei statistici publicate de cei de la Dispeceratul National Salvamont, pe o pagină de socializare.

Sursa foto articolpostare facebook, Dispeceratul Național Salvamont

Articolul precedentVasile Miriuță (antrenor FC Hermannstad): „Chindia este un adversar dificil”
Articolul următorDramă la Titu,în Dâmbovița. Un bărbat a murit lovit de tren