ANM a emis, sâmbătă dimineață, o serie de avertizări de fenomene meteo extreme, anunțând, până duminică seară, condiții de formare a unor furtuni foarte puternice. În câteva ore, în vestul țării intră în vigoare o alertă cod roșu, iar pentru majoritatea regiunilor a fost emis cod portocaliu. În același timp, sudul țării se află și sub atenționare de caniculă.

În intervalul 30 iulie, ora 12.00, – 31 iulie, ora 22.00, în toate județele cu excepția celor din Dobrogea și estul Munteniei se instituie cod galben de instabilitate atmosferică. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Pentru cea mai mare parte a teritoriului, până mâine, la ora 10.00, va fi în vigoare chiar un cod portocaliu. Alerta vizează vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Cele mai puternice furtuni sunt așteptate în Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. În aceste patru județe va fi instituit cod roșu astăzi, între orele 15.00 și 20.00, întrucât vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse  torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

În același timp, pentru sâmbătă, 30 iulie, ANM a emis cod galben de caniculă valabil în București și în județele Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea. Fac excepție zonele montane și litoralul. Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sud-est a teritoriului.
Articolul precedentAccident în Dâmbovița. O mașină a fost lovită de un tren de călători
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET – Care este rugăciunea zilei