Ministerul Sănătății a confirmat, într-un comunicat oficial, că România a înregistrat primul caz de hepatită acută severă, boala misterioasă care a afectat grav copii din mai multe țări.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută, denumită astfel pentru că la pacienți nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent. Cazurile au fost înregistrate la copii cu vârstă între 1 lună și 16 ani care au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

“Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatica”, a transmis MS.

Într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, din 24 aprilie, OMS anunță că până acum au fost raportate cazuri în SUA (9) și în 11 state din Europa: Marea Britanie (114), Spania (13), Israel (12), Danemarca (6), Irlanda (<5), Olanda (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1), Belgia (1).

Îngrijorarea este data nu numai de originea necunoscută a îmbolnăvirii, ci și de evoluția severă a bolii. Dintre cazurile raportate până acum către OMS, cel puțin un copil a murit, iar 17, adică aproximativ 10% dintre pacienți, au avut nevoie de transplant hepatic.

Articolul precedentÎndrăgitul actor Dorel Vișan, mărturii incredibile – Prin ce dramă a trecut maestrul, ce mesaj are pentru români în zi sfântă
Articolul următorTraficul la frontieră a crescut cu 150% de Paşte, comparativ cu sărbătorile din 2021