Prima zi din noul an vine cu scumpiri pentru șoferi. De la 1 ianuarie a dispărut subvenția de 50 de bani, iar în prima zi a lui 2023 prețurile sunt mai mari cu cel puțin 36 de bani pe litru de benzină și 38 de bani pentru motorină, în stațiile Petrom.

Și ceilalți mari operatori au majorat sau vor majora prețurile, ca urmare a eliminărării compensării de 50 de bani pe litru.

Cel mai mic preț la stațiile Petrom din Capitală este, potrivit agregatorului peco.ro, de 6.30 de bani/litru de benzină și 7,49 de lei/litru de motorină, cu 36 și, respectiv, 38 de bani mai mult decât pe 31 decembrie. Singurul mare lanț de benzinării care nu a majorat încă prețurile este Lukoil.

Majorarea prețurilor carburanților din prima zi este afectul a 2 măsuri luate de guvern: eliinarea subvenției de 50 de bani care se acorda la fiecare litru de motorină sau benzină, dar și reducerea accizelor la carburanți până la nivelul minim din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, acciza la benzină scade cu 116 lei la 1.000 de litru, până la 1.776 de lei, iar acciza la motorină scade cu 102 lei la 1.000 de litri, până la 1.633 lei, potrivit economica.ro.

Guvernul a decis să elimine schema de ajutor după ce prețurile au scăzut în ultimele luni. În paralel, vin noi scumpiri la RCA, deoarece va crește din nou contribuția virată de firmele de asigurare. 

Articolul precedentPeste 26.000 de petarde și artificii, confiscate de pe piața neagră din Târgoviște, în ultima zi a anului
Articolul următorAu intrat în vigoare noile tarife plafonate la curent și gaze pentru populație