Doliu dublat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște. După ce cu o zi în urmă (16 decembrie 2019) unul dintre fondatorii Universității trecuse la cele veșnice, astăzi (17 decembrie) și primul rector al instituției de învățămând târgoviștene a decedat.

Veștile triste vin una după alta, la Universitatea „Valahia” din Târgoviște. Profesorul Marin Iordan, fondator al universității, a decedat în data de 16 decembrie (amănunte aici www.realitateadedambovita.net), iar astăzi, 17 decembrie, un alt anunț a adus și mai multă tristețe în rândurile universitarilor târgovișteni, dar nu numai.

Imagine

Foto- prof.univ.dr.doc. Florea Oprea

Cu profundă durere și mare tristețe, Universitatea „Valahia” din Târgoviște anunță o altă dispariție neașteptată, după cea a profesorului Marin Iordan. Ieri seară, prof. univ. dr. doc. Florea OPREA, primul rector al Universității „Valahia” din Târgoviște, a intrat în eternitate.

Distinsul profesor Florea Oprea a fost unul dintre membrii care au construit pas cu pas o universitate, cu care astăzi toți dâmbovițenii se mândresc. Acesta a fost un reper de moralitate, umanitate, devotament și  profesionalism, virtuți demne de urmat.

Născut în satul Buciumeni, județul Ilfov, la 15 octombrie 1926, prof. univ. dr. doc. Florea Oprea a absolvit Institutul Politehnic din București, devenind licențiat în 1951. În 1960 a obținut titlul de doctor inginer și în 1971 ia titlul de doctor docent în științe tehnice la Politehnica din București.

A avut o bogată activitate didactică și științifică. De-a lungul timpului a fost pe rând: șef lucrări, conferențiar și profesor universitar la Facultatea de Metalurgie din Institutul Politehnic București, prodecan al Facultății de Chimie Industrială, prodecan și decan al Facultății de Metalurgie, șef catedră Metalurgia metalelor și aliajelor neferoase, visiting professor la Universitatea Antafagosta din Chile, decan și rector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, rector al Universității „Valahia” din Târgoviște, profesor consultant la Universitatea „Valahia”, director al Centrului de Cercetare Școala Academică de Știința Materialelor, profesor onorific al Universității Politehnica din București.

A fost autorul a 19 tratate (cărți), a publicat peste 250 de articole științifice în reviste de specialitate din țară și din străinătate (Franța, Anglia, Germania, SUA, Chile, Venezuela, Iugoslavia, Spania), a obținut 17 brevete de invenție, a participat la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane). A efectuat o serie de specializări în institute de cercetare, învățământ și în mari combinate metalurgice din Iugoslavia, Chile, Rusia, Spania, Franța, Germania.

De-a lungul carieriei sale a făcut parte din societăți și asociații științifice, a obținut numeroase diplome de onoare, distincții, printre care amintim: Ordinul „Meritul Științific” clasa a III-a, Premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Române, Premiul Academiei Româno-Americane pentru cercetare științifică, Diploma și Medalia Jubiliară „Caragiale 150”, Diploma Senatului Universității Tehnice și

Medalia „Gh. Asachi – Iași”, Diploma Ministerului Educației și Cercetării pentru întreaga activitate profesională, științifică și managerială depusă în slujba învățământului universitar. I-au fost acordate următoarele titluri academice:

  • 1970 – membru titular al Societății Franceze de Metalurgie;
  • 1995 – membru titular al Academiei de Științe din New York;
  • 1997 – membru titular al Academiei Româno-Americane;
  • 1999 – membru titular al Academiei Române de Științe Tehnice;
  • 1999 – Doctor Honoris Causa al Liberty University of California;
  • 1999 – Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani;
  • 1999 – Doctor Honoris Causa al Universității „Dunărea de Jos” din Galați;
  • 2005 – Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște;
  • 2006 – Honorific Professor al Universității Politehnica din București.

Toate acestea constituie o recunoaștere pentru activitatea sa prestigioasă.

Cei care doresc să aducă un ultim omagiu domnului prof. univ. dr. doc. Florea Oprea o pot face joi, 19 decembrie 2019, ora 13:00, la  Cimitirul Bellu din București, unde va avea loc ceremonia de înmormântare.

Îi suntem recunoscători pentru anii de muncă pe care i-a depus pentru  promovarea Universității „Valahia” din Târgoviște și îi vom cinsti memoria continuându-i proiectele. Va rămâne mereu în istoria și memoria comunității academice târgoviștene. „

Au precizat reprezentanții Universității „Valahia” din Târgoviște.

Articolul precedentBărbat de 41 de ani, reținut pentru tentativă de omor, la Târgoviște
Articolul următorIncident la Răscăieți, după ce un autobuz a lovit un pieton, ce circula pe carosabil