Bilanțul pentru 2018, la Direcția Județeană pentru Cultură a județului Dâmbovița, în ceea ce privește sumele colectate pentru avize de construcție, în zone protejate sau intervenții pe monument, arată o creștere a veniturilor. Pe de altă parte, mai multe intervenții de acest fel au primit aviz pozitiv, comparativ cu 2017.

Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița (foto-sediu), serviciu public deconcentrat al Ministerului Culturii și Identității Naționale analizează, verifică și transmite, către Comisia Zonală sau Națională a Monumentelor Istorice, documentații, în vederea obținerii avizului de specialitate,  de construire/desființare.

În 2018 au fost trimise 205 documentații 119 dintre acestea primind avizul necesar. Pentru avize a fost încasată suma de 84389 de lei, față de 57.018 lei, în 2017. Taxa de avizare este de 3 lei/mp desfășurat de construcție.

Județul Dâmbovița ocupă locul patru la nivel național, ca număr de monumente istorice cu 1237 de astfel de monumente, astfel:

Situri și așezări arheologice-486

Monumente de arhitectură-694

Monumente de for public-14

Monumente funerare-73

Orice intervenție asupra acestora necesitând, în prealabil, un aviz din partea Comisiilor zonale sau Naționale a Monumentelor.

Foto articolCurtea Domnească Târgoviște

Articolul precedentProiect finalizat. Facturile rămân la fel, adică mari, la apă, în Dâmbovița
Articolul următorTrafic parțial blocat pe DN 72, în urma unui accident