După consultări cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis a decis să îl desemneze tot pe premierul Ludovic Orban să formeze noul Executiv. Guvernul Ludovic Orban fusese demis prin moțiune de cenzură, în data de 5 februarie, când în favoarea moțiunii de cenzură, inițiate de PSD și UDMR, votaseră 261 de parlamentari.

 

„Avem un PSD care se opune schimbarilor. Deci, un guvern care vrea sa miste lucrurile, pe de alta parte un PSD care doreste sa opreasca lucrurile”

„PNL a dorit sa aduca imbunatatiri legislatiei electorale, a vrut sa reintroduca alegerea primarilor in doua tururi. PSD nu a dorit, a depus motiune, iar motiunea a trecut”

„Solutia corecta in aceasta situatie este intoarcerea la electorat. Mai simplu spus, inseamna alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea optiune. Am prezentat partidelor aceasta optiune. Unii au fost de parere ca este bine, altii au fost de parere ca trebuie sa se consulte in partid. Este normal si pot sa inteleg ca este nevoie de discutii interne inainte de a se lua o decizie. Dar, pana atunci, putem face urmatorul pas. Pasul concret este desemnarea unei persoane insarcinate cu formarea unui nou guvern. Asadar, dupa ce m-am consultat cu toate partidele, il desemnez pe domnul Ludovic Orban sa formeze un nou guvern”

A declarat președintele Kalus Iohannis, după consultările cu partidele parlamentare.

Mai multe informatii pe www.realitatea.net

Practic, așa cum era anticipat, se deschide calea spre declanșarea procedurii de alegeri anticipate, în eventualitatea în care premierul desemnat nu va reuși să obțină votul majorității parlamentare, la următoarele două încercări de formare a unui nou Guvern.

Articolul precedentPoliția înăsprește controlul traficului la Târgoviște, după ce, în 2019, au murit 14 persoane în accidente
Articolul următorAtenționare meteo doar în zona montană. Vezi până când mai sunt probleme cu vremea