Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care autoritățile statului primesc noi instrumente pentru a contracara arderile ilegale de deșeuri și, implicit, pentru a reduce poluarea. Cu 254 pentru, 11 împotrivă și 7 abțineri proiectul a fost adoptat de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase și aliajele acestora, obținute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor și conductorilor de orice fel.

Proiectul de lege a fost inițiat de USR și modifică art. 1 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora.

Inițiativa legislativă interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase și neferoase și aliaje ale acestora:

  1. a) utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și fluvială, de transport cu metroul, de transport public și electric de suprafață sau de irigații și desecări;
  2. b) utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare;
  3. c) utilizate în infrastructura aferentă operaţiunilor de extracţie, prelucrare, distribuţie, transport şi comercializare a gazelor naturale, a petrolului şi a produselor petroliere;
  4. d) utilizate în semnalizarea și dirijarea circulaţiei pe drumurile publice;
  5. e) de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, semnelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei, semafoarelor, capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea, parazăpezilor sau părţilor componente ale unor construcţii metalice destinate pentru protecţia împotriva viscolului, avalanşelor, inundaţiilor sau altor calamităţi;
  6. f) obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.

„Interzicerea achiziţionării metalelor feroase şi neferoase obținute prin procese termice și chimice de la persoane fizice va duce la diminuarea fenomenului de ardere a deșeurilor, blocând persoanelor fizice posibilitatea de a le vinde mai departe. Se creează astfel pârghiile legale pentru diminuarea fenomenului incendierii de deșeuri, cu efect nociv substanțial asupra mediului și sănătății publice. Din 2019 până în prezent, au fost arse peste 870 de tone deșeuri în orașe și localități ilfovene, o mare parte dintre acestea reprezentând materiale compozite folosite pentru obținerea metalelor”, a declarat senatorul USR Dragoș Popescu, inițiatorul proiectului de lege, potrivit sursei citate.

Articolul precedentGuvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro
Articolul următorCristian Rizea aruncă bomba! Planul care îi aduce pe ruși la Chișinău