În conformitate cu prevederile Legii 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, contravenienții au posibilitatea achitării, în termen de 15 zile calendaristice de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ (în loc de 48 de ore).

„De asemenea, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei. Totodată, amenzile nu mai pot fi achitate direct la polițist”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița.

Până la 24 august, termenul în care era posibilă această reducere era de 48 de ore de la înmânarea procesului verbal. Relaxarea legislației are rolul de a favoriza plata amenzilor, chiar dacă ar putea să aducă sume mai mici la buget. Însă, mai multe amenzi plătite de cei care le primesc ar putea să compenseze situațiile în care șoferii nu plătesc amenzile rutiere, conform auto-bild.ro.

Un proces verbal de constatare a contravenției va include în mod obligatoriu data și locul unde a fost încheiat. Totodată, documentul va avea numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator, precum și numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal al contravenientului.

Evident, va fi descrisă fapta contravențională, cu tot cu data, ora și locul în care a fost săvărșită de contravenient, dar și o descriere specifică a împrejurărilor în care s-a întâmplat aceasta, pentru a putea fi apreciată gravitatea sa și evaluarea eventualelor pagube. Va fi indicat și actul normativ prin care se stabiliește și este sancționată contravenția și va fi menționată și posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal de constatare. Totodată, documentul trebuie să includă și termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.

În cazul unui accident rutier, va fi indicată și societatea de asigurări a șoferului vinovat. Desigur, toate acestea nu înseamnă nimic pentru șoferii care respectă legea și conduc responsabil, deoarece ei nu sunt afectați în niciun fel de relaxarea termenului în care amenzile pot fi plătite la jumătate din cuantumul minim.

Articolul precedentTânăr decedat după ce a căzut de pe ATV.
Articolul următorAtenţie la drum! Vremea se înrăutăţeşte!