Consiliul Județean Prahova a anunțat, joi, că a fost aprobat traseul final al Drumului Expres Ploiești-Găești, iar construcția propriu-zisă va începe cel târziu 2024. Investiția va fi derulată din fonduri europene.

Stabilirea traseului a venit după mai multe runde de negocieri între autoritățile din Prahova și Dâmbovița cu CNAIR. În ceea ce privește punctul de vedere al CJ Prahova, acesta a fost de la început împotriva variantei care ar fi dus la aglomerarea Centurii de Vest a Ploieștiului, militându-se pentru alte trei trasee posibile.

„De la început, am susţinut că Drumul Expres Ploiești-Găești este o soluţie foarte bună şi mă bucur că, într-un final, susţinut şi de Guvern, acest proiect important va deveni realitate. Discuţiile dintre CJ şi CNAIR au avansat bine şi am aprobat traseul final al acestui drum. Speranţa mea este că acest proiect va prinde contur încă din anul 2024. Este un proiect de anvergură finanţat în cea mai mare proporţie din fonduri europene”, a declarat Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

În opinia președintelui CJ Prahova, acest drum ar putea ajuta la descongestionarea traficului din judeţ, iar pe de altă parte ar aduce “beneficii economice majore, pentru că sunt localităţi care, legate la reţeaua de transport de mare viteză din România, ar deveni puncte viabile pentru construirea de parcuri industriale”.

Acest drum expres ar urma să facă legătura între Oltenia şi Moldova, fiind o variantă suport mai scurtă pentru traficul care vine din zona de sud, pe relația Craiova- Pitești și care poate ocoli Bucureștiul în drum spre Moldova și Dobrogea de Nord.

Valoarea totală a studiilor este de 15.863.176,64 lei fără TVA, din care 85% Fonduri Externe Nerambursabile și 15% cofinanţare. Cât privește execuția, costurile au fost estimate între 12 și 15 milioane de euro/km, fără TVA.

“Din punct de vedere tehnic, profilul transversal al drumului va avea caracteristicile unui drum expres cu 2×2 benzi de circulație (3,5m/bandă), zonă mediană de 3 m și acostamente de 2×2,25m din care 0,75m benzi de încadrare cu aceeași structură rutieră ca a benzilor de circulație și 1,5m acostament consolidat. În cadrul studiului de trafic proiectantul va considera și analiza, încă din faza inițială de proiectare, opțiunea de a dezvolta drumul expres cu 2×2 benzi de circulație în drum expres cu 2×3 benzi de circulație pe sens sau aducerea la profil de autostradă”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Prahova.

Articolul precedentMircea Coșea: „Oricât de stabilă ar fi economia, viitorul nu este roz. Ne-am împrumutat 57 de miliarde de euro și plătim dobânzi de 4 miliarde pe an
Articolul următorBilanț coronavirus 28 ianuarie: 31.724 cazuri noi și 60 decese