Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență pentru completarea OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, persoanele care doresc se pot testa gratuit la medicii de familie, măsura fiind aplicabilă de la 1 ianuarie 2022.

Astfel, medicii vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. Testele trebuie să se găsească pe lista Comisiei Europene. În document se menționează că medicii vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării, scrie Alba24.ro.

De asemenea, cadrele medicale au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Totodată, în proiect se menționează că vor beneficia de testarea gartuită toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare  care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.

Așadar, chiar de la începutul anului medicii de familie vor primi 50 de lei pentru fiecare persoană pe care o vor testa pentru depistarea COVID-19. Trebuie menționat că pentru testare nu va fi nevoie de prezentarea cardului de sănătate.

În ceea ce privește vaccinarea, aceasta se poate face de către medicii de familie, atât la cabinet, cât și la domiciliul persoanelor, scrie sursa citată.

Articolul precedent1 ianuarie 2022: instituţiile publice nu mai au voie să ceară copii după actele emise de stat
Articolul următorDumitru Dragomir și legăturile cu SERVICIILE: Dezvăluiri despre mafia din fotbal – Acuzațiile care îi fac pe Iorgulescu și Burleanu să tremure