Ministerul Public va ancheta crimele contra umanității comise împotriva ucrainenilor, dupa invazia rusă.  

Procurorii români se alătură astfel colegilor din EUROJUST și vor încerca să identifice între refugiații stabiliți la noi, victime ale ororilor războiului izbucnit pe 24 februarie, dar mai ales pe agresori.

”Nu vreau să speculez în sensul persoanelor de cel mai înalt rang din cadrul forțelor militare pe care le-am putea avea în vedere și pe care le-am putea identifica, dar totul ține de probatoriu la administrat, de posibilitatea ca din declarațiile victimelor și martorilor să ajungem la identificarea de persoane care au comis aceste atacuri”, a declarat Gabriela Scutea, procurorul general al României.

Ei bine, pentru ca această investigație să aibă o finalitate, Ministerul Public încearcă să convingă cât mai mulți refugiați ucrainieni stabiliți în România să participe mod activ la cercetarea penală făcută de procurorii militari români.

Tocmai de aceea, pe pagina de internet a Parchetului General a fost activată o secțiune dedicată investigației penale, cea care va trebui să identifice acele cazuri de infracțiuni contra umanității. Pe această pagină de internet, la această secțiune dedicată anchetei din Ucraina, toți refugiații vor putea completa un chestionar în care să spună ce statut au, de victime, de rude ale victimelor, de martori ale acestor orori.

Iar în baza acestui chestionar, unde vor apărea și datele lor de identificare, dar mai ales zonele, adresele unde pot fi găsiți, după toate aceste proceduri făcute online, vor urma, practic, audierile făcute în mod direct de procurorii militari.

Așa că vor exista posibilități reale ca acești refugiați să descrie cu lux de amănunte tot ceea ce au trăit ei direct și personal, înainte de a ajunge în România, dar și rudele lor care au suferit, fie au fost ucise, fie au fost rănite.

Pentru că sunt numeroase cazuri de răniți ucrainieni care au ajuns în România, sunt tratați de medicii români, și toate aceste dovezi înregistrate audio-video vor ajunge, practic, între coperțile acelor dosare, pe mesele de lucru ale judecătorilor, fie în România, cum spuneam, fie la nivelul instanțelor internaționale.

Comunicatul Parchetului General:

”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal.

Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare.

În fapt s-au reținut următoarele:

La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.
Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane.

În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentAcțiune de combatere a insectelor prin pulverizare aeriană în Târgovişte
Articolul următorPoșta Română vrea să cumpere biciclete electrice pentru angajați