Danit Berkovitz aduce pe scena TES FEST opereta idiș „Mireasa de Aur” – o poveste despre rădăcini, identitate și moștenire culturală evreiască.

Pe 24 mai 2025, Teatrul Evreiesc de Stat din București găzduiește premiera spectacolului „Mireasa de Aur” (The Golden Bride), în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST.

Rolul principal este interpretat de talentata soprană israeliană Danit Berkovitz, care are legături puternice cu România.

TES FEST (21–30 mai 2025) propune anul acesta pe scena bucureșteană o selecție de spectacole dedicate teatrului idiș, readucând în prim-plan o tradiție culturală valoroasă.

Spectacolul „Mireasa de Aur” prezintă în prim-plan o operetă clasică în limba idiș, tradusă în premieră în România atât în limba română, cât și în engleză. Este o producție de excepție care reînvie tradiția teatrului idiș pe scena bucureșteană, într-un context cultural încărcat de istorie și emoție.

Premiera piesei va fi prezentată pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București de Yiddishpiel Theatre din Israel, în cooperare cu Jerusalem Lyric Opera.

În centrul acestei povești se află Danit Berkovitz, o soprană care a cucerit scena internațională prin talentul său și care aduce în România un mesaj puternic despre rădăcini, familie și identitate.

Crescută în Israel, într-o familie care păstrează vii legăturile cu România — inclusiv bunicul său, dr. Herman Berkovitz, medicul personal al celui mai longeviv premier israelian, Benjamin Netanyahu — Danit reprezintă o punte vie între două lumi.

Legături personale și artistice între România și Israel

Dr. Herman Berkovitz, apropiat de asemenea și al Casei Regale a României, este un reputat medic israelian de origine română, născut în Târgu Lăpuș. A emigrat în Israel în anii ’70, unde și-a construit o carieră medicală remarcabilă. Dincolo de activitatea profesională, s-a dedicat promovării relațiilor dintre România și Israel, fiind numit consul onorific al României în Israel. În această calitate, a colaborat îndeaproape cu mai mulți premieri români din ultimele decenii.

Astfel, venirea lui Danit Berkovitz la București nu este doar o apariție artistică, ci și o întoarcere simbolică într-un spațiu cu o profundă încărcătură personală și istorică.

Un eveniment cultural de neratat și un dialog despre rădăcini

„Mireasa de Aur”, o poveste despre identitate, dragoste și rădăcini, este cu atât mai emoționantă cu cât este jucată într-un oraș în care teatrul idiș a avut o tradiție vie, dar fragilă. Revenirea acestui text clasic pe scena românească, printr-o interpretare vibrantă și o distribuție internațională, reprezintă un eveniment cultural de neratat.

Articolul precedentTENIS: CAROLINE GARCIA ŞI-A ANUNŢAT FINALUL CARIEREI
Articolul următorȘEFUL SPIONILOR FRANCEZI AR FI VENIT ÎN ROMÂNIA ÎNAINTE DE TURUL 2