Guvernul va asigura măşti de protecţie şi substanţe dezinfectante în ziua alegerilor.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, în urma participării la ședința de lucru pe tema regulilor de protecție sanitară în campania electorală, că au fost luate mai multe decizii pentru organizarea alegerilor locale în contextul pandemiei.

Una dintre ele este achiziția de măști pentru secțiile de votare, pentru a le fi date gratuit celor care merg să voteze fără mască. De asemenea, secțiile de votare vor fi dotate și cu substanțe dezinfectante.

”Asta nu am de unde să ştiu cât vom plăti pentru ele. O să plătim cel mai mic preţ. Evident, ele vor fi achiziţionate cu procedurile legale, în timp util, astfel să fie la dispoziţia cetăţenilor care nu vin cu mască de acasă, că foarte mulţi o să vină cu mască de acasă. Vor fi asigurate măşti pentru acei cetăţeni care nu au masca la ei şi li se vor pune la dispoziţie masca şi substanţele dezinfectante pe perioada exercitării dreptului de vot, deoarece dreptul de vot se exercită în spaţii închise, în spaţiile în care sunt organizate secţiile de votare”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței de la Ministerul de Interne.

Premierul nu a oferit detalii despre fondurile necesare pentru această achiziție.

”Asta n-am de unde să vă spun, cât vom plăti pentru ele. O să plătim cel mai mic preț. Ele vor fi achiziționate prin procedurile legale, în timp util, astfel încât să fie la dispoziția cetățenilor care nu vin cu masca de acasă”, a completat Ludovic Orban.

Săptămâna viitoare ar putea fi întocmit și un ordin comun cu regulile de protecţie în campania electorală şi în ziua votării – 27 septembrie.

”Am discutat în detaliu amănunte legate de regulile care trebuie impuse în perioada următoare, de asemenea regulile de constituire a birourilor electorale, modul de organizare a votului, astfel încât să se păstreze distanţarea fizică. Am vorbit şi despre asigurarea dreptului de vo pentru cetăţenii care nu se pot deplasa, fie sunt în izolare la domiciliu, deoarece sunt pozitivi la coronavirus. Până mâine seară urmează să fie finalizat draftul comun al MAI, MS, AEP şi INSP. Îl voi trimite spre consultare către liderii celorlalte formaţiuni politice şi ne dorim ca la începutul săptămânii viitoare să fie adoptat ca ordin comun”, a adăugat Ludovic Orban.

Întrebat de măştile de protecţie destinate persoanelor defavorizate, premierul a arătat că aşteaptă ca ele să ajungă ”cât mai repede posibil” pentru a putea fi livrarea către ”cei 2.300.000 de cetăţeni beneficiari ai deciziei guvernamentale”. ”Faptul că a fost contestată licitaţia, că au fost procedurile prelungite se datorează, sigur, modului în care este legislaţia astăzi în România. Imediat ce va fi posibil, ele vor fi achiziţionate şi vor fi transmise către toţi beneficiarii”, a spus Ludovic Orban.

Articolul precedentVIDEO Lucian Romașcanu nu mai e purtător de cuvânt la PSD, după derapajul verbal suburban
Articolul următorCOVID-19: 1189 cazuri noi în țară. Situația infectărilor, pe județe