Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban, a explicat, vineri, măsurile care se vor implementa din 15 iunie. Urmează un nou val de relaxări ale măsurilor penru stoparea răspândirii coronavirusului. Deasemena sunt veși bune pentru românii ce pleacă în străinătate, după cum anunță realitatea.net.

”Se vor relua activitățile în mall-uri, cu excepția restaurantelor, cafenelelor sau cinematografelor, sălilor de jocuri. De asemenea, sălile de fitness și piscinele exterioare se vor deschide”, a spus Ionel Dancă.

De asemenea, el a precizat că, începând cu 15 iunie, evenimentele de familie în interior se vor putea organiza cu 20 de persoane.

Despre izolarea la domiciliu, pentru cei care vin din alte țări, Institutul de Sănătate Publică va aplica o metodologie nouă de evaluare a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalate țări. În baza acestei metodologii se va acorda un coeficient al nivelului de răspândire, pe baza analizei numărului de infectări din ultimele 14 zile.

Astfel, a fost introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din ţările exceptate de la această măsură. În baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi recomandate, de asemenea, de oficiile europene în acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecţiilor cu coronavirus în mai multe ţări şi, în funcţie de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre ţările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la un milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste ţări„, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

Dancă a menţionat că persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări vor fi, la rândul lor, exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu. El a adăugat că această măsură va permite românilor să călătorească „în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus”, precum Grecia, Bulgaria, Austria.

„De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus”, a precizat Dancă.

El a completat că, începând cu 15 iunie, vor putea fi desfăşurate activităţile recreative şi sportive cu un număr de cel mult şase de persoane, în condiţiile în care anterior era permisă participarea a trei. Evenimentele private în spaţii închise se vor putea desfăşura cu participarea a cel mult a 20 de persoane, iar în spaţii deschise cu cel mult 50 de persoane.

Video

http://www.facebook.com/watch/live/?v=270661557513520&ref=watch_permalink

Articolul precedent222 de cazuri noi de coronavirus. Șase sunt în Dâmbovița
Articolul următor100% TU DECIZI! Călin Popescu Tăriceanu, omul pasionat de mașini, motociclete și neveste