Sărbătoare tradițională a comunității bulgare din Târgoviște, „Paștele cailor” sau Tudorița are loc și în 2019 la Târgoviște. Evenimentul anual, ce celebrează comuniunea dintre agricultor și sprijinul său de nădejde, calul, are loc, în cartierul Matei Voievod, din Târgoviște, sâmbătă 16 martie 2019.

Primăria Târgoviște  și Asociația „Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte oraganizează și anul acesta sărbătoarea „Paştele Cailor”  – Konski Velikden. Evenimentul are loc sâmbătă, 16 martie, începând cu ora 10.30, în cartierul Matei Voievod din Târgoviște.

Acest obicei este unic în România și se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de către cal, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei.

Imediat după slujba religioasă se organizează „Parada Cailor” și întreceri hipice.

Program:

10.30 – Primirea invitaților

11.30 – Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon

12.00 – Slujba religioasă urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor

13.30 – Parada cailor și întreceri hipice

14.30 – Spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale

16.30 – Socializare la sediul Asociației Zaedno

16.30 – Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul „Tony Bulandra” (Sala Matei-Voievod)

Articolul precedentRovana Plumb aleasă la conducerea PSD Dâmbovița și desemnată cap de listă la europarlamentare
Articolul următorDragnea se teme de hoții din politică