În urmă cu 100 de ani, dascălii erau socotiți apostolii care aduc „lumina”, care schimbă mentalități şi cultivă speranța în ziua care vine. Pe 5 octombrie 2018 serbăm Ziua Mondială a Educației și le mulțumim tuturor celor care au contribuit la educația noastră, de la grădiniță și clasele primare până la facultate.

„Astăzi, dascălii au un rol vital în reconstrucția socială, economică şi intelectuală a țării. De Ziua Mondială a Educației, Inspectoratul Şcolar Județean Dâmbovița organizează, în colaborare cu Biblioteca Județeană şi Consiliul Județean Dâmbovița, un Concurs despre istoria învățământului şi pedagogiei româneşti, menit să evoce figuri şi momente de referință din evoluția şcolii. Este un gest de prețuire față de truda profesorilor noştri”, ne-a spus prof. Gabriela Istrare, inspector adjunct al ISJ Dâmbovița.

UNESCO a desemnat data de 5 octombrie ca fiind Ziua Mondială a Educației pentru a marca semnarea “Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” în 1966.

Recomandarea semnată atunci împreună cu recomandarea din 1997 privind învățământul superior reprezintă principalul cadru de referință în ceea ce privește responsabilitățile și drepturile cadrelor didactice.

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a dorit să se asigure că cele două recomandări sunt respectate de fiecare stat în parte, la nivel international. Așadar, aceasta a lansat la 5 octombrie o campanie de promovare a meritelor profesorilor, învățătorilor și educatorilor. Totodată această campanie vizează și ce contribuții au adus cadrele didactice în procesul educațional.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la “Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior”.

Articolul precedentLaura Stoica, omagiată la Târgoviște, într-un concert extraordinar
Articolul următorTurneu de pregătire perfect pentru voleibalistele de la CSM Târgoviște. Duel încins cu una dintrele cel mai bune echipe de pe planetă