În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră de la frontiera cu Ungaria și Bulgaria, împreună cu reprezentanţi din cadrul Gărzii de Mediu, au descoperit, în urma efectuării controlului asupra unor ansambluri rutiere, peste 330 tone de deşeuri, pentru care şoferii nu deţineau documente de transfer conform prevederilor legale.

Potrivit IGPF, cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 14.07.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi, când poliţiştii de frontieră au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a patru ansambluri rutiere, conduse de patru cetăţeni bulgari, cu vârste cuprinse între 27 și 58 de ani. Şoferii transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri de șpan – oțel.

Existând unele suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijinului reprezentanţilor Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Călăraşi.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, în mijloacele de transport, se afla cantitatea totală de 101,7 tone deşeuri din șpan – oțel, încărcate din Bulgaria şi aveau ca destinaţie o societate comercială din România. Procedând la verificarea documentelor de transfer, s-a constatat faptul că acestea sunt incomplete, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare.

Tot în cursul săptămânii trecute, la Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu şi Călăraşi, poliţiştii de frontieră au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra mai multor ansambluri rutiere, care erau încărcate cu deşeuri. Şi în acest caz, lucrătorii noștri au solicitat sprijinul autorizat al reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, stabilindu-se că pentru cele 126 tone de deșeuri din metal și material plastic transportate, șoferii nu dețineau documentația legală.

Acţiuni similare  au derulat şi poliţiştii de frontiera de la PTF Petea (judeţul Satu Mare), PTF Borş şi Borş II (judeţul Bihor), care au depistat, la intrarea in ţară, mai multe transporturi de deşeuri constând în cauciucuri uzate, îmbrăcăminte second hand, carton şi aluminiu, catitatea totală fiind de aproximativ 103 de tone.

 În toate cazurile, în urma verificărilor efectuate, autoritățile de control au dispus nepermiterea accesului pe teritoriul României pentru mijloacele de transport în cauză.

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 16 iulie 2022
Articolul următorDe luni, RAR va putea expedia cartea de identitate a vehiculului (CIV) prin curier